utorak, 13. veljače 2018.

Recept za američku pitu sa čokoladom i bananom



SASTOJCI
Za koru
125g putera na sobnoj temperaturi
60g šećera u prahu
1 jaje
200g brašna
50g lešnika u prahu ili samlevenih
prstohvat praška za pecivo
Čokoladno punjenje
230ml slatke pavlake za kuvanje
1/4 vanilinog štapića (ako koristite ekstrakt, stavljate ga na kraju)
3 žumanceta
2 kašike šećera
200g crne čokolade
100g mlečne čokolade
1 kašika putera
5 banana
2 kašike ruma;
Za čokoladnu glazuru
55g crne čokolade
2 kašike pavlake za kuvanje
1 kašika meda
1 kašika vode
* Glazura je opcionalna. Umesto nje možete posuti kakao !
PRIPREMA
Korak 1 U činiju za miikser ubacite puter i šećer i mutite dok ne dobijete glatku masu, pa dodajte jaje. Kada se umuti, dodajte brašno i prašak za pecivo i umutite ručno kako testo kasnije ne bi bilo previše tvrdo. Dodajte lešnike. Stavite testo na pair za pečenje, pa ga ubacite u frižider.
Korak 2 U šerpu sipajte pavlaku za kuvanje, pa ubacite štapić vanile. Ako koristite ekstrakt, dodajte ga na kraju. Kada pavlaka provri, smanjite temperaturu i poklopite šerpu. Umutite žumanca sa šećerom. Izvadite vanilu, u jaje uspite malo pavlake, pa promešajte, pa tu mešavinu vratite u šerpu sa pavlakom. Kada se zgusne (nakon 2min), skinite sa vatre.
Korak 3 U dublji sud sipajte crnu i mlečnu lokoladu, pa ih prelijte vanila smesom. Ostavite par min, dodajte puter, pa mešajte dok se sastojci ne sjedine. Testo ,,istucite’’ oklagijom, pa razvucite i smestite u kalup za pitu. Stisnite uz obod, skinite višak. Izbockajte dno viljuškom. Ubacite u frižider na 10ak min.
Korak 4 Preko testa stavite papir za pečenje, pa pospite pirinač ili drugo semenje kako bi sprečilo testo da raste. Pecite 40min u rerni zagrejanoj na 180°C. Banane iseckajte na kriške, prelijte ih rumom i ostavite da ostoje dok se kora peče. Posle 20kmin pečenja, izvadite pirinač sa kore i prsten iz kalupa i vratite je u rernu.
Korak 5 Banane poredajte na dno kore, pa ih prelijte čokoladnim kremom. Protresite da se sve slegne. U dublji sud ubacite crnu čokoladu, prelijte je pavlakom za kuvanje, ubacite u mikrotalasnu na 15 sekundi, promešajte, pa dodajte med i vodu. Sve dobro promešajte, pa prelijte po površini čokoladne kreme.
I to je to! Vaša pita / kolač sa bananom i čokoladom je gotov! Sigurni smo da će se vaši gosti oduševiti!
Izvor: http://mogujatosama.rs/

Nema komentara:

Objavi komentar