subota, 22. prosinca 2018.

Prevencija moždanog udara



Veća smrtnost kod žena
Žene češće umiru od moždanoga udara od muškaraca. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2009. je bio uzrok smrti 2887 žena i 1915 muškaraca. Hospitaliziano je 5 358 žena i 4889 muškaraca.
Moždani se udar može spriječiti jednostavnim pregledima i zdravim životom. Redovito kontrolirajte krvni tlak, razinu šećera u krivi, lipide i puls. Ako povremeno osjećate lupanje srca ili vrtoglavicu, uradite EKG testiranje. Na iste postupke nagovorite i članove obitelji.
Također, pazite da vam obitelj ima zdrave prehrambene i općenito životne navike.
Hrana koja pomaže u prevenciji
Plava ribaVelike količine nezasićenih masnih kiselina korisnih za održavanje zdravog mozga i protočnosti krvnih žila. Uz ribu može i maslinovo ulje.
Zeleno povrćeSadrži mnogo vitamina E – snažnog antioksidansa važnog za bolju moždanu funkciju.
ŽitariceBogate antioksidansima, vlaknima, fitoestrogenima, vitaminima i mineralima.
Orašasti plodoviOmega-3 masne kiseline, vitamini i minerali. Ipak se ne preporučuje više od šake dnevno jer su bogati mastima.
Rajčica
Bogata karotenom, provitaminom A i likopenom koji je antikancerogen. Dobro djeluje na srce, krvne žile te smanjuje krvni tlak
ČešnjakPoznat je po brojnim ljekovitim svojstvima, među ostalim smanjuje krvni tlak, sprječava zgrušavanje krvi, snižava kolesterol u krvi i rabi se kod srčanih oboljenja.
Svakodnevna tjelesna aktivnost i izbjegavanje stresa
Od prehrambenih proizvoda još svakako valja spomenuti zeleni čaj te crnu čokoladu. S alkoholom treba biti umjeren. Za prevenciju moždanoga udara preporučuje se dnevno popiti čašu-dvije crnoga vina koje sprječava stvaranje ugrušaka u krvi. Pušenje bi trebalo izbjegavati. Vrlo su važni i svakodnevna tjelesna aktivnost, redovit san te izbjegavanje stresa koliko je moguće.
Izvor: index

Nema komentara:

Objavi komentar