Sastojci
– 20 dkg margarina
– 1 jaje
– 1 čaša kiselog vrhnja
– 1 prašak za pecivo
– 1 kašika šećera
– malo soli
– 1 dcl mleka
– 50 dkg brašna (otprilike)
– 1 jaje
– 1 čaša kiselog vrhnja
– 1 prašak za pecivo
– 1 kašika šećera
– malo soli
– 1 dcl mleka
– 50 dkg brašna (otprilike)
FILOVI
Ja volim dosta fila, pa na jednu štrudlu stavim oko 20 dkg maka (oraha, badema, rogača…)
Za 2 štrudle s makom
– 40 dkg maka
– 1-2 dcl vrelog mleka
– korica naranče
– šećera po ukusu
– malo cimeta
– 40 dkg maka
– 1-2 dcl vrelog mleka
– korica naranče
– šećera po ukusu
– malo cimeta
Za 1 štrudlu s orasima
– 20 dkg oraha
– do 1 dcl vrelog mleka
– šećera po ukusu
– korica limuna
– 20 dkg oraha
– do 1 dcl vrelog mleka
– šećera po ukusu
– korica limuna
U oba fila se po želji može dodati rum, vanili šećer, groždjice…..ili kako već inače pravite
Priprema
U dublji sud stavljati sastojke, sve po redu. Margarin treba biti omekšan. Ja brašno uvek stavljam na kraju, tako mi je lakše, jer po strukturi testa najbolje procenim koliko mi treba. Uglavnom, oko 1/2 kg, testo treba biti srednje tvrdo. Ako stavljate brašno na početku, pa ispadne suvlje testo, možete doraditi dodavajući još mleka.
Kad se zamesi testo, podeliti ga na 3 loptice. ne mora dugo stajati, tek toliko dok pripremite fil.
Mak se pošećeri, prelije vrućim mlekom, nariba kora od naranče, stavi cimet i sve dobro promeša. Treba biti lepljivo, kao na slici.
Na isti način se pripremi i fil od oraha.
Testo razviti dosta tanko u obliku kvadrata i premazati filom skoro do samog kraja. Ostaviti oko 2-3 cm prazno tako da se testo, kad se zamota, dobro zalepi a i fil ne curi van. Takodje, i krajeve štrudle zatvoriti prstima.
Tako ponoviti i s ostale 2 loptice.
Stavljati u podmazan pleh i odgore premazati s izmućenim jajetom u koje se doda malo ulja. Navodno, od tog ne puca testo, tako mama kaže a ja slušam
Peče se na 200-220°c, oko pola sata. Kad dobije odgore lepu boju, onda je gotovo.
Kad se izvadi iz pećnice, prekriti krpom, dok se malo ne prohladi i onda samo seckate i jedete.
Kad se zamesi testo, podeliti ga na 3 loptice. ne mora dugo stajati, tek toliko dok pripremite fil.
Mak se pošećeri, prelije vrućim mlekom, nariba kora od naranče, stavi cimet i sve dobro promeša. Treba biti lepljivo, kao na slici.
Na isti način se pripremi i fil od oraha.
Testo razviti dosta tanko u obliku kvadrata i premazati filom skoro do samog kraja. Ostaviti oko 2-3 cm prazno tako da se testo, kad se zamota, dobro zalepi a i fil ne curi van. Takodje, i krajeve štrudle zatvoriti prstima.
Tako ponoviti i s ostale 2 loptice.
Stavljati u podmazan pleh i odgore premazati s izmućenim jajetom u koje se doda malo ulja. Navodno, od tog ne puca testo, tako mama kaže a ja slušam
Peče se na 200-220°c, oko pola sata. Kad dobije odgore lepu boju, onda je gotovo.
Kad se izvadi iz pećnice, prekriti krpom, dok se malo ne prohladi i onda samo seckate i jedete.
Izvor: coolinarka.com
Nema komentara:
Objavi komentar