subota, 14. listopada 2017.

Torta “CIK POGODI”



Ovo je vise ideja, predlog za buduce mame i za mame koje planiraju to biti vise puta, kako svojoj porodici i prijateljima na simpatican nacin saopstiti da li ce to bite djecak ili djevojcica. Kod nas je bilo pravo iznenadjenje…svi smo ocekivali ovaj put da bude djevojcica ili bolje reci zeljeli 🙂 a sada sa velikim nestrpljenjem cekamo maloga batu
Sastojci
Briskvit:
150 gr Secera
120 gr Brasna
35 gr Kakaa
1 kacicica Sode bikarbone
1/2 kasicice Praska za pecivo
Prstohvat Soli
1 Jaje
110 ml Mlacenice ili mlijeka
110 ml Hladne vode
30 ml Ulja
1 kasika Vanilije
Fil:
8 dl Mlijeka
3 kasike Secera
2 pudinga Sa ukusom karamele ili ljesnjaka
200 gr Margarina ili putera
Secer u prahu
Bombonice u boji…plave/cravene
Priprema
1.
Torta je napravljena od mog najdrazeg biskvita i od jednostavnog puding fila.
2.
BISKVIT: U vecoj posudi polako izmjesati brasno, secer, kakao, sodu bikarbonu, prasak za pecivo i so. Zatim dodati jaje, mlacenicu ili mlijeko, hladnu vodu, ulje i vaniliju pa sve izmjesati mikserom.
3.
Mali okrugli kalup premazati uljem, staviti papir za pecenje, sipati pripremljenu smjesu za biskvit pa peci u zagrijanoj rerni na 180* C oko 45-50 minuta. Najbolje je napraviti test sa cackalicom.
Gotov biskvit ostaviti da se dobro ohladi.
4.
PUDING FIL: Prasak za puding i secer izmjesati sa malo mlijeka, a ostatak mlijeka sipati u odgovarajucu serpu i staviti na vatru. Kad mlijeko prokljuca sipati izmjesan puding i na laganoj vatri kuvati dok ne postane cvrst.
Puding ostaviti da se dobro ohladi.
5.
Omeksali margarin ili puter izmjesati sa secerom u prahu, dodati ohladjen puding pa sve fino izmjesati da se dobije glatki fil.
6.
Ohladjen biskvit podijeliti na cetiri jednaka dijela. Dva lista biskvita ostaviti cijela, a dva sa manjom casom ili okruglom modlom isjeci u sredini, napraviti prsten.
7.
Pripremiti bombonice u boji, plave ili crvene, (to zavisi od toga da li cekate dijecaka ili dijevojcicu).
Ja sam kupila par pakovanja cokoladnih Smarties bombonica i koji sam baksuz najmanje ih je bilo u plavoj boji. 🙂 iskoristila sam onda zelene i zute.
8.
Na odgovarajuci posluzavnik staviti cijeli list biskvita, premazati ga jednim slojem fila, zatim staviti list biskvita u obliku prstena, premazati ga filom, pokriti ga sa drugim biskvitom istog oblika.
9.
Malo ostatka od izbusenog biskvita izmrviti i posuti na dno rupe na fil da zastiti bombonice od otapanja i da ne izgube boju.
Zatim otvor u sredini napuniti bombonicama odgovarajuce boje.
10.
Zatim premazati slojem fila ( pazeci da ne budu fil previse blizu bobonica) , pokriti drugim cijelim listom biskvita.
Cijelu tortu premazati sa ostatkom fila, ukrasiti je po zelji…vodeci racuna da nekim detaljom nebi upropastili iznenadjenje 🙂
11.
Vreme iznenadjenja 🙂
IZVOR:coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar