utorak, 30. listopada 2018.

Žalfija kao lek za razne bolesti, recept za tinkturu, vino i čaj



Žalfija (Salvia officinalis) je višegodišnja zeljasta biljka. Pronalazi se još pod imenima:kadulja, krstašica, kuš, lekovita slavulja, crnogorski pelen, džigelja trava, i kalavera. Rečsalvia potiče od latinske rečisalvare, što znači spasonosna, lekovita. Još pre 2000 godina Rimljani su je koristili kao lek, a poznato je da je Karlo Veliki naredio (zakon Kapitularima) da svako imanje mora da uzagaja najmanje sto lekovitih biljaka, a najviše je insistirao na žalfiji. Žalfija se i danas sadi u katoličkim manastirima jer se smatra za svetu biljku. Koristila se za sve bolesti, sve dok je nije zamenio otkriće antibiotika, a u starom rimskom rukopisu stoji da je cilj žalfije da čoveka učini besmrtnim.
Stablo može da naraste do 80 cm. Donji deo može da odrveni.Listovi su zeleni sa srebrnkastim dlačicama. Cvetovi se kreću od plavkasto-ljubičasto-beličaste boje. Pri suncu, prvo se otvore cvetovi na vrhu stabljike, pa se postepeno nastavljaju otvarati na dole. Cvetovi na vrhu stabljike formiraju cvasti. Koren je razgranat, sastoji se od mnogo žila i može da dosegne duboko u zemlju. Zbog te osobine, koristi se na erozivnom zemljištu i kod živog peska.
Raste kao divlja, samonikla biljka ali se uspešno može uzgajati ubašti. Nije zahtevna biljka, ali najbolje uspeva na bogatom i rastresitom zemljištu. Traži mnogo svetlosti i toplote, iako može da podnese i niske temperature. Ne podnosi vlagu i hladno vreme. Najviše joj odgovara primorska klima, pa u tim područjima najbolje uspeva.
Gajenje u kućnim uslovima
Obradu zemljišta treba početi krajem leta. Zbog velikog korena, najbolje je preorati do dubine od 40 cm, i zemlju očistiti od korova i drugih biljaka. Može se đubriti svim vrstama đubriva: stajsko, azotno, superfosfat sa kalijumovom soli itd.
Najbolje se razmanožava semenom. Seje se u redove. 10-20 cm razmak i zatim se pokrije jer zeme brže proklija u mraku. Najbolje je posejati u zimu, u novembru i decembru. U proleće seme niče. Kada se pojave prvi listovi, može se prorediti. Biljka zahteva povremeno okopavanje i prskanje protiv pepelnice, a oslovađanje od korova je naophodno. Žetvu je najbolje uraditi krajem jula i početkom avgusta, a u primorskim krajevima početkom jula. Koriste se samo listovi. Potrebno ih je osušiti na hladnom i suvom mestu.
LEKOVITA SVOJSTVA
Sadrži:
tanin koji jača sluzokožu i
etarsko ulje koje ima antiseptično dejstvo
flavonoide i fenoličnu kiselinu – deluju antispazmatično, odnosno smiruju grčeve unutrašnjih organa i regulišu lučenje žuči. Glavni sastojci etarskog ulja su tujon, kamfor i cineol.
Od davnina, žalfija se koristi za razna oboljenja. Osim kao lek, koristi se i kao začin, ali i u kozmetičke svrhe pri spravljanju krema, pasti za zube, šampona protiv peruti.
Blagotvorna dejstva žalfije:
protiv psihičkih tegoba – nervoze, napetosti, umora,
smanjuje lučenja pljuvačke – od izuzetnog značaja kod Parkinsonove bolesti
zaustavlja produkciju mleka – značajno kod žena koje žele da prestanu da doje
reguliše znojenje – pomaže pri valunzima u klimaksu
blagotvorno deluje na grlo – protiv upale i infekcija
blagotvorno deluje na unutrašnje organe – reguliše žuč i otklanja problem sa varenjem
blagotvorno deluje na disajne puteve – koristi se za inhalacije
ima estrogeno dejstvo – deluje na bolne menstruacije
jača imuni sistem
pomaže u borbi protiv groznice
deluje antireumatski – ublažava bol u zglobovima
blagotvorno dleuje na bubrege i mokraćnu bešiku
Žalfiju ne smeju koristiti trudnice, majke koje doje i osobe koje boluju od epilepsije. Dugotrajna upotreba može dovesti do kovulzija, tj iznenadnog napada grčeva, zbog tujona – toksičnog sastojka.
U retkim slučajevima, žalfija može da dovede do mučnine, vrtoglavice i povraćanja.
RECEPTI
Od žalfije se najviše prave čajevi, tinkture, masti, vina, med… Kod upale desni preporučuje se žvakanje osusešnih listova žalfije.
ČAJ OD ŽALFIJE
Čaj se može piti, koristiti kao sredstvo za ispiranje grla i rana i kao sredstvo za inhalaciju.
Pravi se na jednostavan način.
Pola kašičice žalfije se prelije sa 200 ml vruće vode i ostavi da odstoji 10-15 minuta. Kod upale grla sačekati da temperature padne da bi se mogao koristiti bez da izaziva dodatni bol. Kod inhalacije, skuvati veću količinu čaja, nagnuti glavu nad šerpu, prekiriti peškirom i udisati paru.Kada se čaj koristi kao sredstvo za ispiranje, potrebno je ostaviti da prenoći.
Čajna mešavina za bolje varenje – Pomešati 40 g žalfije i toliko listova belog sleza, 10 g kamilice i 10 g matičnjaka. Tri kašike ove mešavine preliti sa pola litre hladne vode. Ostaviti tri sata, zatim zagrejati u poklopljenom sudu i kuvati 5 minuta od ključanja. Piti pola sata pre jela, jednu čašu.
Čajna mešavina protiv upale mokraćnih puteva – 50 g žalfije pomešati sa 50 g listova breze, 50 g cveta belog sleza i 50 g rastavića. Tri kašike preliti sa pola litre ključale vode i ostaviti da prenoći. Piti tokom dana, po malo, umesto vode.
VINO OD ŽALFIJE
VIno se preporučuje rekovalescentima za podizanje imuniteta i za potenciju.
Dobija se tako što se 2 2 l domaćeg vina stavi 30 g žalfije i 70 g ruzmarina. Sve zajedno prokuvati. Kada se prohladi, dodati 30 g meda i dobro izmešati. Najbolje je naliti u staklene flaše. Piti jednu rakijsku čašicu pre jela.
TINKTURA
Tinktura se koristi za masaže i za ispiranje.
U pola litre alkohla dodati 150 g istucane sveže žalfije. Nakon dve nedleje procediti i nasuti u tamne flašice.
PREPORUČUJEMO:
BROJSOV ČAJ
Jedan od najznačajnijih sastojaka ovog lekovitog čaja je upravo žalfija. Brojsov čaj se koristi kod kardiovaskularnih oboljenja, protiv malignih oboljenja, za jačanje imuniteta, kod bolova u leđima i oboljenja jetre.
U 500 ml ključale vode staviti 1 kašiku žalfije i ostaviti još 3 min da ključa. Skloniti sa vatre, i dodati kašičicu nane, matičnjaka i kantariona. Ostaviti 10-15 min da odstoji. Procediti i polovinu popiti ujutru a drugu polovinu uveće pre spavanja ili pre obroka.
PROTIV SEDIH DLAKA
U litar vode dodati šolju suve žalfije i dve kašike ruskog čaja. Kuvati pola sata, ostaviti da odstoji 5-6 sati i mazati na sedu kosu. Posle ovakvog tretmana, kosu ne treba sušiti fenom nego ostaviti da se sama osuši. Koristiti jednom nedeljno, a kada se boja primi jednom mesečno.
PROTIV STRAHOVA – NARODNO VEROVANJE
Ako Vas muče strahovi i nemir tokom noći, po nardnom verovanju dovoljno je u platnenu kesicu staviti suve listove žalfije i staviti pod jastuk.
Izvor: cajeviza.com

1 komentar:

  1. sve ste lepo napisali ali kod Brojsovog caja dodaje se PRSTOHVAT nana,maticnjaka i kantariona .Ostaviti da odstoji 10 min ,procediti i popiti celu solju u gutljaima ovaj caj piti jedamput dnevno najbolje ujutru i pijte celog zivota bicete zasticeni od bolesti narocito onih najtezih.

    OdgovoriIzbriši