srijeda, 6. veljače 2019.

Posna slana torta sa sargarepom



Sastojci
 8 osoba
Kore:
30 kašika brašna
400 gr kuvane sargarepe
1 dl ulja
2,5 dl kisele vode
1. kesica praška za pecivo
1. kasicica soli
Fil:
200 gr margarina
300 gr majoneza posnog
2. kašike senfa
150 gr kuvanog pirinča
1. kasicica bibera
1. kasicica soli
1. kasicica karija
oko 150 gr kiselih paprika (fileti)
Posipanje:
50 gr susama
Priprema
1.
Skuvati ociscenu sargarepu (dodati malo korena persuna, pasternaka i celera, malo soli, suvog biljnog zacina, bibera i list lovora, radi boljeg ukusa sargarepe). Kad je kuvano, izvaditi sargarepu, ostaviti da se prohladi, izgnjeciti malo viljuskom, pa usitniti stapnim mikserom ili u blenderu.
2.
U suvom tiganju prepeci susam na srednjoj temperaturi, povremeno mesajuci varjacom da ne izgori i ostaviti ga sa strane da se ohladi za posipanje.
3.
U brasno dodati prasak za pecivo i so, promesati suve sastojke, pa dodati pasiranu sargarepu, ulje i kiselu vodu i izmesati mikserom ili varjacom. Izjednacenu masu, koja je retka, izruciti u podmazan i brasnom posut pleh (pekla sam u plehu dim. 35×35 cm, pa koru presekla na tri dela, da bih filovala na uskoj i duguljastoj tacni). Peci 10-12 minuta na 180 stepeni I ostaviti da se ohladi, pa iseci na zeljene dimenzije.
4.
Skuvati ociscen i opran pirinac, pa ga ocediti od vode i ostaviti da se potpuno ohladi, da ne bi razmeksao fil.

5.
Filete paprika izvaditi iz tegle i ocediti od tecnosti, pa ih iseckati na sitne kockice (pozeljno je da budu crvene ili zelene paprike, radi vizuelnog efekta).
6.
Umutiti margarin sa solju, mlevenim biberom i karijem u prahu, dodati majonez, senf i ohladjen pirinac, pa izjednaciti masu mucenjem. Dodati iseckane kisele paprike i sve dobro sjediniti.
7.
Trecinom fila premazati prvu koru, preko nje staviti drugu koru i naneti ravnomerno drugu trecinu fila, pa trecu koru premazati ostatkom fila odozgo i okolo.
8.
Gornju povrsinu posuti prepecenim susamom i ostaviti u frizider da prenoci, kako bi se kore i fil sjedinili.
9.
Seci na stanglice ili kocke, posluziti uz druga predjela ili kao samostalno predjelo
IZVOR:coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar