ponedjeljak, 4. veljače 2019.

Torta “Riječanka”



Sastojci
Tamni biskvit
4 jaja
2 žlice ulja i 2 žlice vode
2 žlice kakaoa
4 žlice šećera
4 žlice brašna+ pola vrećice pec.praška
Biskvit sa orasima
4 bjelanjka
160 g šećera
200 g mljevenih oraha
1 žlica brašna
Krema,tamna
4 žumanjka
66 g šećera
4 žlice glatkog brašna
2,60 dl mlijeka
2 vrećice(28 g) instant kave okus kapučino
150 g tamne čokolade
100 g maslaca
2,5 dl slatkog vrhnja za šlag
Krema,svijetla
2,5 dl slatkog vrhnja za šlag
Za natapanje biskvita
12 žlica kuhane jake turske crne kave,zaslađene
maraskino likera po želji količina
Za ukrašavanje
cca 3 dl slatkog vrhnja za šlag
čokoladni bomboni
krokant od lješnjaka,kupovni
ukrasi od otopljene čokolade
Priprema
1.
Za tamni biskvit odvojite žumanjke od bjelanjaka.Otopite kakao u ulju i vodi,miješajte dok ne nestanu grudice.Brašno prosijte sa pecilnim praškom.
2.
Miksajte bjelanjke u snijeg.U snijeg dodavajte jednu po jednu žlicu šećera,miksajte dok to radite.
Dodajte mješavinu kakaoa,ulja i vode.Promiksajte.
3.
Dodajte žumanjke,jedan po jedan,miksajući sada na najmanjoj brzini.
4.
Pažljivo špatulom umiješajte brašno prosijano sa pecilnim praškom.
5.
Biskvit pecite u kalupu 24 cm,obloženom papirom za pečenje,na temperaturi od 180 st,pola sata.Provjerite čačkalicom da li je pečen.
6.
Za biskvit s orasima odvojite bjeljanjke od žumanjaka.Žumanjke ćemo upotrijebiti za kremu.
Miksajte bjelanjke u čvrsti snijeg.Postepeno dodavajte predviđeni šećer,najbolje u tri navrata.
7.
Pažljivo špatulom umiješajte orahe,zatim i brašno.
Rasporedite smjesu u 2 kalupa promjera 24 cm i pecite ih na 170 st 20 minuta.
8.
Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Kremu ponekad pripremam ranije,da se hladi,dok ja radim biskvite.Vi je radite onako kako vam je zgodnije.
Od predviđene količine mlijeka odvojite šalicu.Ostatak mlijeka zagrijte,najbolje na pari,ili u loncu sa dvostrukom dnom.
Tucite žumanjke i šećer.Dodajte instant kavu te brašno.Promiješajte mikserom.Ulijevajte naizmjenično hladno i toplo mlijeko,miješajući mikserom.Kuhajte na pari,neprestano miješajući-ja to radim mikserom na najmanjoj brzini..Od trenutka kad zakuha,kuham je nekih desetak minuta.U vruću skuhanu kremu ubacite čokoladu,promiješajte dok se čokolada ne otopi.
9.
Pola predviđene količine maslaca umiješajte u toplu kremu.Ohladite kremu,NE u frižideru,naravno.
10.
Istucite pola litre slatkog vrhnja u šlag.
U ohlađenu kremu umiksajte ostatak maslaca,te POLA količine šlaga.
11.
Skuhajte jaku, zaslađenu ,tursku crnu kavu,i procijedite je.Ulijte u nju maraskino.
Tamni biskvit prerežite na pola.
Obruč za tortu operite i položite na tanjur za serviranje.Natopite ga sa 6 žlica kave sa maraskinom,nanoseći tekućinu ravnomjerno.
Premažite biskvit sa pola količine tamne kreme.
12.
Pažljivo odvojite papir za pečenje od jednog biskvita sa orasima i položite ga na tamnu kremu,glatkom stranom prema čokoladnoj kremi.Na tu koru nanesete onaj preostali šlag,i poklopite sa drugim biskvitom od oraha.Sada neka neravna strana bude uz šlag.
13.
Premažite biskvit od oraha drugom polovicom čokoladne kreme.
Drugi dio tamnog biskvita navlažite po prerezanoj strani kavom i maraskinom i položite na kremu.Lagano pritisnite tortu i stavite je u hladnjak,najbolje preko noći da se sastojci fino prožmu.
Prije slaganja ovakvih slojevitih torti ja si najprije napravim skicu slaganja.Olakšava posao,vjerujte!
14.
Tortu možete prekriti fondanom,ali je morate prije toga omazati kremom kojom i inače omazujete torte prije fondana.
Možete je ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem,čokoladom,krokantima od lješnjaka,čokoladnim bombonima i ukrasima od čokolade kao što sam je ja ukrasila.
15.
Uživajte!
IZVOR:coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar