subota, 24. ožujka 2018.

Ovo su načini da izbelite zube bez oštećenja



U slučaju da se pitate zašto su vaši zubi postali žuti mi ćemo vam navesti one najčešće.
Godine
Ispod gleđi, koju čini tvrdi spoljni beli deo zuba, nalazi se dentin koji je mekan. Tokom vremena, kako gleđ postaje tanja sa pranjem zuba, više žućkastog dentina dolazi na površinu.
Hrana i piće
Čaj, kafa, gazirana pića i crveno vino su glavni krivci za tamnjenje vaših zuba. Ono što svi imaju zajedničko jesu intenzivni pigmenti koji se zovu hromogeni koji se vezuju za gleđ i tako joj menjaju boju.
Cigarete
Dve hemikalije koje se mogu naći u cigarama jesu nikotin, koji je bezbojan dok ne dođe u kontakt sa vazduhom i zatim postaje žućkast, kao i katran koji je prirodno crn.
Lekovi
Brojni lekovi mogu da načine zube tamnijim. Deca koja su bila izložena antibioticima kao što su tetraciklin i doksiciklin u doba kada su im se zubi formirali, bilo pre rođenja ili nakon rođenja, mogu primetiti obojenost zuba kada su odrasli. Takođe i hemoterapija i radijacija delova glave mogu načiniti vaše zube tamnijim.
Povrede
Ukoliko ste ikada bili udareni u vilicu, može se desiti da vaši zubi promene boju jer zub reaguje tako što polaže još dentina.
Izbeljivanje zuba je veoma jednostavan proces. Svi proizvodi za izbeljivanje sadrže jednu ili dve vrste izbeljivača za zube, hidrogen peroksid ili karbamid peroksid. Ovi izbeljivači razgrađuju fleke na manje delove, što zatim čini boju manje zgusnutom, a zube svetlijim.
Postoje mnoge dileme i kontroverze oko štetnosti samog sredstva i procedure izbeljivanja. U ponudi je i širok spektar proizvoda koji se reklamiraju sa tvrdnjama kako ne oštećuju gleđ, ali koriste visoke koncentracije izbeljivača koji definitivno utiču na dekalcifikaciju zuba.
Boja je vizuelni doživljaj koji nastaje padom svetlosti na mrežnjaču oka. Na taj način, zubi koji su istureni deluju svetlije, dok zubi uvučeni deluju tamnije. Da oči znaju da varaju dokazuje i crveni ruž na usnama koji daje efekat beljih zuba, kao i preplanulost tela. Sa druge strane, što smo bleđi i što svetlije nijanse karmina nosimo, deluje da su nam zubi tamniji.
Philips zoom take home kit za izbeljivanje zuba sadrži karbamid peroksid niskih koncentracija koja kontrolisano dovodi do oksidacije pigmenata koji su se istaložili na površinu gleđi. Kontrolisano izbeljivanje podrazumeva da se ono vrši postepeno kroz duži period, do dve nedelje, sa nošenjem individualno napravljenih splintova odnosno trejeva tokom noći.
Splintovi su providne folije, koje se prave u zubnoj tehnici, i koje naležu savršeno na vaše zube, jer su posebno i pravljeni po vašem otisku. Stomatolog u prvoj poseti u razgovoru sa vama odredi trenutnu i željenu boju zuba. Najpre se uzimaju otisci zubnih lukova na osnovu kojih se prave trejevi. Trejevi će poslužiti kao nosači sredstva za izbeljivanje. Philips zoom sredstvo za izbeljivanje je u obliku gela koji se nakon pranja zuba pre spavanja stavlja u trej i tako postavi na zubne lukove. Gel za izbeljivanje se u trajanju do dve nedelje svakodnevno nanosi u trejeve i nosi u toku noći.
Metoda izbeljivanja zuba je bezbolan proces, međutim, može se očekivati u toku tretmana blaga osetljivost zuba koja se nakon par dana povlači. Stomatolog preventivno nakon izbeljivanja radi remineralizaciju zuba sa sredstvima bogatim fluoridima u cilju zaštite i jačanja gleđi.
Trajnost dobijene nijanse zavisi prevashodno od navika u ishrani i pušenja. Kontrolisano izbeljivanje zuba sa proverenim preparatima i izbegavanjem kafe, čaja i crnog vina, naročito u periodu kada nosite trejeve, dovešće do dugotrajnog holivudski belog osmeha.
izvor:kucnilekar

Nema komentara:

Objavi komentar