subota, 24. ožujka 2018.

Volim baklavu



SASTOJCI
potrebno za baklavice:
15 gotovih kora za pite
oko 120g nekog cokoladnog namaza tipa nutella ili eurokrem (samo crni deo)
100-150g mlevenih ili seckanih oraha
250g margarina
200g cokolade za kuvanje
6 kasika ulja
POTREBNO ZA SERBET
300g secera
300ml vode
PRIPREMA
1.
Prvo skuvajte serbet i ostavite ga da se ohladi.
2.
Za to vreme otopite margarin (da bude tecan, ali ne da provri).
3.
Od onih 15 kora napravicete 5 rolata od po tri kore.
4.
Redjajte po 3 kore prskajuci svaku margarinom (ja sam za svaku koru po 3 puta zahvatala margarin kasikom, u brzini ne svaki put punu-bas sam detaljista :D). Kad prskate trecu koru ostavite jedno 2cm na pocetku po duzini nepoprskano da vam ne bi eurokrem klizio kad ga mazete a kore cepale.
5.
Dakle kad ste poprskali sve tri kore na jednom kraju po duzini namazite krem (sirina kao sto rekoh oko 2cm) i ‘posolite’ orasima.
6.
Uvijte cvrsto rolate i redjajte u podmazan pleh (ja pekla u plehu br.40-taman mi se uklapala duzina), ostrim nozem isecite rolate na zeljene parcice, poprskajte i odozgo margarinom i pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni dok ne pocne da rumeni.
7.
Pecene, vruce baklavice umacite u ohladjen serbet i ODMAH vadite, te malo ocedite (viljuskom skidajuci visak) i redjajte na posluzavnik ili slicno.
8.
Kad se ohlade, baklavice umacite u cokoladu koju ste otopili sa malo ulja i takodje viljuskom skinite visak. Redjajte ih na papir za pecenje. Ostavite da se dobro ohlade, a onda…:)
Posluživanje
Ja sam recept dobila bez mera za krem i orahe pa sam otprilike napisala (potrosila sam malo vise od pola kutijice krema od 200g a vagica me malo zeza tako da nisam sigurna da je bas toliko oraha u gram, ali otprilike je toliko). Serbet ce vam ostati (pretpostavljam da se pravi od te kolicine da bi tecnost imala dubinu za umakanje-mozda mozete i smanjiti kolicinu secera i vode, ali onda uspite u neki sud manjeg precnika; a mozda se moze i procediti pa sacuvati za nesto drugo). I margarina mi je malcice ostalo.
http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar