Fina kombinacija ukusa. Limun, przene pinjole i karamel
Sastojci
1 Pate brisee (prhka podloga)
Kore
200 g Pinjola
3 bjelanca, 1 kasika soka od limuna
135 g secera +3 kasike vode
Lemon curd
5 zumanaca
200 ml kristal secera
100 ml iscijedjenog limunovog soka
naribana limunova korica
115 g putera
Krema 1
500 ml slatkog vrhnja
slag fix, secer po ukusu, koristila sam dvije kasike
Krema 2
250 ml slatkog vrhnja
100 g tamne cokolade (po mogucnosti caramel+sea alt)
200 g bijele cokolade
Ostalo
dvije banane +limunov sok
karamel preliv
puter krema za ukrasavanje
sugo voce (lychees, mulberries) optional, mozete staviti maline ili kupine da popunite manji prazan prostor izmedju cvijeca, ili stavite pupoljke od puter kreme
1 Pate brisee (prhka podloga)
Kore
200 g Pinjola
3 bjelanca, 1 kasika soka od limuna
135 g secera +3 kasike vode
Lemon curd
5 zumanaca
200 ml kristal secera
100 ml iscijedjenog limunovog soka
naribana limunova korica
115 g putera
Krema 1
500 ml slatkog vrhnja
slag fix, secer po ukusu, koristila sam dvije kasike
Krema 2
250 ml slatkog vrhnja
100 g tamne cokolade (po mogucnosti caramel+sea alt)
200 g bijele cokolade
Ostalo
dvije banane +limunov sok
karamel preliv
puter krema za ukrasavanje
sugo voce (lychees, mulberries) optional, mozete staviti maline ili kupine da popunite manji prazan prostor izmedju cvijeca, ili stavite pupoljke od puter kreme
Priprema
1.
Za prhku podlogu, mozete koristiti bilo koji standardni recept, ima ih dobrih na coolinarici, npr. ovaj.
1.
Za prhku podlogu, mozete koristiti bilo koji standardni recept, ima ih dobrih na coolinarici, npr. ovaj.
Za lemon curd, umutite sve sastojke osim putera, stavite da prokuhaju, umijesajte puter nasjeckan na listice, mijesajte dok se ne rastopi pa procijedite i ostavite da se ohladi u frizideru.
Prhku podlogu i lemon curd je pozeljno napraviti dan ranije.
Za kore od pinjola, umutite bjelanca u cvrst snijeg sa 30 g secera i kasikom limunovog soka. ostatak secera stavite sa vodom da prokuha do 120 stepeni, onda u tankom mlazu sipajte u umucena bjelanca i dalje mutite dok se ne ohladi, pa onda umijesajte przene istucane pinjole, rasporedite u tri okrugle kore (7 inch) i pecite u ugrijanoj pecnici na 130-150 stepeni oko sat vremena (temperatura zavisi od pecnice, trebaju samo malo da promijene boju i da ocvrsnu).
Za kremu 1, umutite slatko vrhnje sa slag fixom i secerom.
Za kremu 2, stavite slatko vrhnje da prokuha, pa prelijte izlomljenu cokoladu i mijesajte dok se ne rastopi. Ohladite u frizideru pa umutite mikserom.
Za karamel preliv, recept ima ovdje. Pravila sam bez soli, i prije upotrebe procijedila kroz najlon carapu da izbjegnem mjehurice.
Za karamel preliv, recept ima ovdje. Pravila sam bez soli, i prije upotrebe procijedila kroz najlon carapu da izbjegnem mjehurice.
Za puter kremu za ukrasavanje, recept ima ovdje.
2.
2.
Slazite tortu ovako: prhka podloga-lemon curd-kora-lemon curd-banane-slatko vrhnje-kora-lemon curd-banane-slatko vrhnje – kora – lemon -curd-slatko vrhnje. Premazite ivice slatkim vrhnjem.
Ohladite u frizideru pa premazite kremom 2. Svrha te kreme je da se puno bolje zagladi nego slatko vrhnje, ako stavite preliv direktno preko slatkog vrhnja nece biti bas kao ogledalo, i slatko vrhnje je manje otporno na topli preliv (29 stepeni). Nanesite kremu u dva sloja, i pazljivo zagladite vrucim nozem da bude skroz glatka. Stavite u frizider da se dobro ohladi. Ostavite dio kreme za ispod cvjetova. Napravite karamel preliv.
Stavite par slojeva aluminijumske folije ispod resetke za hladjenje torte, stavite tortu na resetku pa prelijte prelivom. Na donju ivicu nanesite przene istucane pinjole ili lesnike ili bademe, sta se vec nadje, moze i toasted coconut. Prebacite na podlogu za posluzivanje (ja obicno stavim malo rastopljene cokolade u centar prije nego sto stavim tortu, kad se cokolada stisne onda torta ne klizi) i po potrebi popravite rub. Zatim na gornju povrsinu nanesite ostatak kreme po potrebi da pricvrstite prethodno napravljenje cvjetove od puter kreme, i praznine izmedju cvjetova popunite liscem od puter kreme i/ili suhim vocem. Alternativno, mozete koristiti bobicasto voce i listove mente.
3.
Moj kalup je 7 inch.
3.
Moj kalup je 7 inch.
coolinarica.com
Nema komentara:
Objavi komentar