SASTOJCI
Za biskvit
4 bjelanjka, izmiksati u cvrst snijeg
150 g secera
150 g maslaca, sobne temperature
70 g brasna, pola ostro, pola glatko
150 g oraha, mljevenih
Za biskvit
4 bjelanjka, izmiksati u cvrst snijeg
150 g secera
150 g maslaca, sobne temperature
70 g brasna, pola ostro, pola glatko
150 g oraha, mljevenih
Prva krema
4 zumanjka
150 g secera u prahu
4 zumanjka
150 g secera u prahu
Druga krema
1/2 dl jake crne kave ili mlijeka
150 g secera
150 g oraha, mljevenih
70 g maslaca
i jos malo mljevenih oraha za posipanje odozgo
1/2 dl jake crne kave ili mlijeka
150 g secera
150 g oraha, mljevenih
70 g maslaca
i jos malo mljevenih oraha za posipanje odozgo
PRIPREMA
1. Mikserom miksati maslac i secer dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu. Dodati prosijano brasno, mljevene orahe, 1/3 snijega od bjelanjaka i izmjesati najmanjom brzinom miksera. Na kraju dodati ostatak snjega i spatulom rucno izmjesati da se svi sastojci povezu . Dobicete dosta gustu smjesu koju treba ravnomjerno rasoprediti u kalup 30×20 cm, koji prvo premazete sa maslacem zatim pospete sa brasnom.
Peci na 180*C, oko 20 min. Biskvit ostaviti u kalupu da se skroz ohladi.
1. Mikserom miksati maslac i secer dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu. Dodati prosijano brasno, mljevene orahe, 1/3 snijega od bjelanjaka i izmjesati najmanjom brzinom miksera. Na kraju dodati ostatak snjega i spatulom rucno izmjesati da se svi sastojci povezu . Dobicete dosta gustu smjesu koju treba ravnomjerno rasoprediti u kalup 30×20 cm, koji prvo premazete sa maslacem zatim pospete sa brasnom.
Peci na 180*C, oko 20 min. Biskvit ostaviti u kalupu da se skroz ohladi.
2. Za prvu kremu dobro izmiksati secer ( ako je secer grudvicast, prvo ga prosijte ) i zumanjke u gustu masu. Preliti preko ohladjenog biskvita, poravnati i staviti u zagrijanu rernu na 50*C – 70*C da se susi oko 50 mi. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
3. Za drugu kremu u jednu serpicu staviti kavu/mlijeko i secer i zagrijati na laganoj vatri dok se secer ne istopi. Zatim dodati mljevene orahe i jos kratko drzati na vatri uz mjesanje. Skinuti sa vatre i umjesati maslac. Ostaviti da se ohladi, zatim premazeti preko prve kreme. Na kraju sve posuti sa mljevenim orasima.
4. Kolac je dosta sladak, zato uvijek smanjim klicinu secera u biskvitu i drugoj kremi. Secer ne smanjujem u prvoj kremi, jer bi bila rijetka i ne bi se dovoljno osusila.
5. Po nepisanom pravilu, kolac se izrezuje u obliku polumjeseca. Meni ne polazi zarukom da ih tako uredno izrezem, zato ih sjecem na tanje i uske kocke.
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar