“GRČKA KRALJICA SA MILKA ČOKOLADOM”…DETALJNO OBJASNJENO…ZAISTA MI JE DRAGO DA VAM MOGU PREDSTAVITI OVU TORTU KOJA JE POBRALA SVE SAME FANTASTIČNE REAKCIJE. OBAVEZNO JU UPISUJEM NA LISTU ZA DJEČIJE ROĐENDANE, JER JE ODLIČNA ZA POSEBNE PRILIKE.
SASTOJCI ZA KORE:
20 bjelanjaka
20 žlica šećera
8 žlica brašna
8 žlica mljevenih lješnjaka
FIL:
20 žumanjaka
20 žlica šećera
8 žlica brašna
1 l mlijeka
500 gr margarina
250 gr šećera u prahu
300 gr lomljenog Plazma keksa
300 gr Milka čokolade sa jagodom
100 gr lješnjaka
Dekorcija po želji
20 bjelanjaka
20 žlica šećera
8 žlica brašna
8 žlica mljevenih lješnjaka
FIL:
20 žumanjaka
20 žlica šećera
8 žlica brašna
1 l mlijeka
500 gr margarina
250 gr šećera u prahu
300 gr lomljenog Plazma keksa
300 gr Milka čokolade sa jagodom
100 gr lješnjaka
Dekorcija po želji
PRIPREMA KORA SA LJEŠNJACIMA
1. 5 bjelanjaka izradite mikserom i čim postanu čvrsti postepeno dodavajte 5 žlica šećera.
2. Dodajte 2 žlice brašna i 2 žlice mljevenih lješnjaka, te lagano sve umiješajte.
3. Ulijte pripremljenu smijesu u kalup postavljen masnim papirom ( moj kalup je 26 cm).
4. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva dok lagano ne porumeni.
5. Ponovite postupak još tri puta, tako da dobijete 4 kore.
2. Dodajte 2 žlice brašna i 2 žlice mljevenih lješnjaka, te lagano sve umiješajte.
3. Ulijte pripremljenu smijesu u kalup postavljen masnim papirom ( moj kalup je 26 cm).
4. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva dok lagano ne porumeni.
5. Ponovite postupak još tri puta, tako da dobijete 4 kore.
PRIPREMA FILA SA ČOKOLADOM I KEKSOM
1. Umutite žumanjke, šećer, brašno i malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati.
2. U uzavrelo mlijeko dodajte pripremljene sastojke i kuhajte na laganijoj vatri dok ne postane gusto.
3. Ostavite da se ohladi.
4. Dodajte margarin sobne temperature koji ste predhodno izradili sa šećerom u prahu.
5. Umiješajte kuhačom lomljenu Plazmu, mljevene lješnjake, isjeckanu čokoladu, bitno je da je fil sasvim ohlađen da ne topi čokoladu.
2. U uzavrelo mlijeko dodajte pripremljene sastojke i kuhajte na laganijoj vatri dok ne postane gusto.
3. Ostavite da se ohladi.
4. Dodajte margarin sobne temperature koji ste predhodno izradili sa šećerom u prahu.
5. Umiješajte kuhačom lomljenu Plazmu, mljevene lješnjake, isjeckanu čokoladu, bitno je da je fil sasvim ohlađen da ne topi čokoladu.
SLAGANJE
1. Kora: biskvit-na-tacni
2. Fil: premazan-fil-preko-kore-na-tacni
3. Kora: slaganje-torte-druga-kora
4. Fil: slaganje-torte-drugi-sloj-fila
5. Kora: slaganje-torte-treća-kora
6. Fil: slaganje torte-zadnji-sloj-fila
7. Kora: Zadnja kora
8. Možete ukrasiti po želji, mada sam ja cijelu tortu premazala sa šlagom i rubove prelila sa otopljenom i rashlađenom čokoladom, gore sam posipala šarene mrvice
coolinarika.com
2. Fil: premazan-fil-preko-kore-na-tacni
3. Kora: slaganje-torte-druga-kora
4. Fil: slaganje-torte-drugi-sloj-fila
5. Kora: slaganje-torte-treća-kora
6. Fil: slaganje torte-zadnji-sloj-fila
7. Kora: Zadnja kora
8. Možete ukrasiti po želji, mada sam ja cijelu tortu premazala sa šlagom i rubove prelila sa otopljenom i rashlađenom čokoladom, gore sam posipala šarene mrvice
coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar