subota, 11. ožujka 2017.

JULIŠKA Mogu čini mi se žmureći da je napravim, toliko sam je puta pravila. Recept mi je dala koleginica Zlata. Svi recepti dobijeni od nje, ostaju zauvek na mom jelovniku



SASTOJCI
200gr mlevenih ili seckanih oraha
KORA
8 belanaca
8 kašika šećera
3 kašike prezli
3 kašike džema od kajsije
2 pune kašike kakaa
FIL
8 žumanaca
8 kašika šećera
9-10 kašika brašna
1/2l mleka
2 kesice vanilin šećera
250gr putera ili margarina
30gr ruma
2 kesice šlaga
mleko za šlag
PRIPREMA
U sud /20x40cm/podmazan staviti pek papir, pa preko papira ravnomerno rasporediti orahe.
Spremiti koru. Belanca mikserom umutiti dobro sa šećerom, dodati prezle, kakao, i džem. Dobro ujednačenu smesu sipati preko pripremljenih oraha.
Peći koru na 200 stepeni 15 minuta.
Kad je kora pečena, prevrnemo je da orasi budu odozgo i lagano skinemo pek papir. Ostaviti da se hladi, a za to vreme napraviti fil.
Žumanca umutiti sa šećerom, pa kašiku po kašiku dodavati brašno. Ovu smesu sipati u 1/2l mleka koje vri na pari i kojem je dodat vanilin šećer. Mutiti na pari mikserom 10-ak minuta, da se sve zgusne. Skloniti sa ringle, dodati isečen puter na kockice i dalje mutiti mikserom dok se fil i puter ne sjedine. Na kraju dodati rum i sjediniti ga.
Kad se fil ohladi premazati ga preko kore. Tortu staviti u frižider da se dobro ohladi.
Ukrasiti je šlagom.


trendistyle.net

Nema komentara:

Objavi komentar