nedjelja, 12. ožujka 2017.

KREM PITA SA VISNJAMA!!!



Jes’ da nije sezona višanja, ali ih ima smrznutih ili u kompotu, pa ova pita može da se pravi bukvalno preko cele godine.. Imala sam višnje u frizu, a pošto mi se svidela ideja sa neta za dekoraciju srcima, iskombinovala sam višnje sa kremom, pokrila iseckanim testom i dobila divnu kremastu pitu..
Sastojci
120 gr hladnog putera
1 žumance
50 gr smeđeg šećera
prstohvat soli
2 kašike hladne vode
240 gr brašna
za nadev:
300 gr očišćenih i oceđenih višanja (mogu i smrznute)
220 gr kisele pavlake
150 gr smeđeg šećera
2 jajeta
1 kašika brašna
2 kašičice vanila ekstrakta (ili kesica vanilin šećera)
Priprema
1.
Umesiti testo od navedenih sastojaka, umotati u streč foliju i staviti u frižider na par sati da se dobro ohladi i stegne (dobićete oko 440 gr testa).
Dno kalupa prečinka 20 cm pokriti papirom za pečenje. Odvojiti 260 gr testa, na radnoj površini oklagijom tanko razvući i preneti u kalup. Prstima podići stranice i kalup sa testom vratiti na hladno.
2.
U sudu pomešati očišćene i oceđene višnje sa kašikom brašna. U drugom sudu pomešati kiselu pavlaku, jaje, šećer i vanilu da se dobije glatka masa. U dobijeni krem lagano umešati višnje pomešane sa brašnom. Izručiti u testo masu od pavlake i višanja, pa sve ravnomerno rasporediti. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 25-30 minuta.
3.
Dok se kolač peče razvući tanko preostalo testo i kalupom vaditi željene oblike. Izvaditi kolač iz rerne i odozgo poređati komade testa u krug (malo ih preklapati). Kolač premazati blago umućenim belancetom, posuti kristal šećerom i peći još 20-25 minuta da lepo porumeni i šećer se blago karameliše.
4.
Pečenu pitu prohladiti petnaestak minuta, seći na parčad i poslužiti mlaku, po želji sa sladoledom od vanile ili sa šlagom.
5.
Pita je jednako dobra i kada se ohladi.. :)))
6.
Ako želite da gotovu pitu poslužite sa veće okrugle tacne, obavezno dno pokrijte papirom za pečenje! Ja nisam, pa nije htela napolje, iako sam lepo mogla da prođem nožem okolo.. Minimalno je uhvatila za dno, što je bilo dovoljno da ostane u kalupu..
Coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar