Jako ukusna i osvjezavajuca torta. Savrsena za sezonu malina. Treba vremena da se napravi ali je vrijedna truda.
- Za kore
- 8 jaja (ako su veca onda 7) sobne temperature
- 1 1/2 solje (250 ml) secera
- 1 1/2 solje brasna
- 2 kasike extrakta vanilije ili secera
- Za kremu od sira
- 500 gr mascarpone sira
- 500 ml vrhnja za slag
- 1/2 solje secera uprahu
- 3 kasike extrakta vanilije
- Za kompot od malina
- 2 solje malina (moze smrznutih)
- 6 kasika secera
- 3 kasike vode
- 1 solja svjezih malina
- Za kremu od bijele cokolade
- 300 gr bijele cokolade
- 1/2 solje vrhnja za slag
- 4 kasike maslaca sobne temperature
- Za dekoraciju
- svjeze maline
- svjeza menta
- secer u prahu
Priprema
- 1.Pripremimo dva kalupa od 23-24 cm. Oblozimo ih papirom za pecenje i podmazemo maslacem. Rernu zagrijemo na 180 stepeni.
- 2.U zdjelu stavimo jaja, secer i vaniliju i mutimo najacom brzinom da se jaja utrostruce i postanu pjenasta i bijela. To je otprilike nekih 5 minuta. Nakon toga postepeno dodajemo brasno, iz 5-6 puta. Bitno je da brasno prosijavamo dok dodajemo i rucno promjesamo nakon svakog dodavanja. Raspodjelimo smjesu u dva kalupa i pecemo 25-30 minuta ili dok cackalica ne bude cista. Nakon sto je pecena ostavimo kore 10 minuta u kalupu da se ohlade, nakon toga izvadimo iz kalupa i pustimo da se skrooz ohlade.
- 3.Dok se kore peku napravimo agdu. U manjoj serpici pomjesamo isti omjer vode i secera i kuhamo 6-7 minuta. Nakon sto se ohladila agda dodamo joj liker, rum ili vaniliju.
- 4.Onda napravimo kompot od malina. Stavimo u serpicu 2 solje malina, secer i vodu i kuhamo na tihoj vatri 15-18 minuta. Nakon toga stavimo u blender da se smjesa izjednaci i procjedimo da odstranimo sjemenke. Nakon sto smo procjedili dodamo selju svjezih malina i ostavimo sa strane dok ne budemo slagali tortu.
- 5.Za kremu od sira pomjesamo sve sastojke i mutimo dok nam krema ne bude cvrsta.
- 6.Your ads will be inserted here byEasy Plugin for AdSense.Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.Za kremu od bijele cokolade stavimo cokoladu u neku zdjelu. U serpicu stavimo vrhnje za slag i stavimo na tihu vatru da se zagrije. Skinemo vrhnje bas kad bude trebalo da prokuha i pospemo po cokoladi. Ostavimo nekoliko minuta i onda dobro promjesamo da se cokolada istopi. Ostavimo da stane nekih 15 minuta i onda mutimo mikserom oko 10 minuta. Nakon toga dodajemo jednu po jednu kasiku maslaca i mutimo nakon svake kasike da se maslac ujednaci u kremu. Ako je krema tecna mozete ju staviti par minuta u frizider da se malo stegne pa opet malo mikserom mutiti. - 7.Sada slazemo tortu. Kore podijelimo na pola da imamo 4 kore. Svaku koru pospemo malo agdom koju smo napravili. Nakon toga stavimo kremu od sira u slasticarsku kesicu. Za svaku koru treba nam 1/4 kreme. Prvo napravimo rub oko kore da nam ne cijedi kompot sa strana. Nakon toga stavimo 1/3 kompota na prvu koru i nakon toga popunimo praznine kremom od sira i izravnamo fino. Stavimo drugu koru i ponovimo isti postupak do 4 kore.Kad smo stavili zadnju koru premazemo tanak skoj kreme od sira oko torte i po zadnjoj kori. Stavimo nikih 20 minuta i frizider da se malo stegne.Nakon sto se krema od sira malo stegla premazemo cijelu tortu kremom od bijele cokolade. Tortu ostavimo nekoliko sati u frizider. Ja sam ostavila preko noci.
- 8.Tortu dekorisite po zelji, ja sam dekorisala svjezim malinama, listovima mente i secerom u prahu.
- 9.Dobar tek!
- IZVOR:coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar