subota, 20. siječnja 2018.

KOLAČ SA BANANAMA I KARAMELOM!



SASTOJCI:
Kora:
– 4 jajeta
– 4 kasike šećera
– 1 dl. ulja
– 10 g. cimeta
– 1 banana
– 1 prašak za pecivo
– 1 šolja (oko 250 ml.) mekog brašna
Fil:
– 300 g. šećera
– 2 dl. slatke pavlake
– 150 g. maslaca ili margarina
– 200 g. šlaga u prahu
– 2,5 dl. mlijeka
– 4 banane
Dekoracija:
– ribana čokolada
PRIPREMA:
Rernu zagrijte na 190°C.
Pleh (oko 32X23cm,kao pola onog od rerne) obložite sa papirom za pečenje,podmažite sa par kapi ulja, i složite po dnu kolutove banane.
Jaja pjenasto umutite sa šećerom,dodajte cimet,ulje,brašno i prašak za pecivo. Sve promešajte,sipajte u pripremljeni pleh i pecite oko 15-tak min.(biskvit provjerite čačkalicom da li je pečen). Ohladite.
Prvo zagrijte slatku pavlaku da bude topla.
U srednju šerpu sipajte šećer i zagrijavajte na umjerenoj temperaturi dok se ne otopi i karamelizuje,malo sklonite na kraj šporeta i u karamelizovani šećer sipajte polako zagrijanu slatku pavlaku mješajuci svo vrijeme.
Vratite na šporet i nastavite sa kuhanjem mješajući dok karamel ne dobije potrebnu gustinu.
Sklonite sa šporeta i u topal fil dodajte margarin.i sve dobro promješajte.
Ostavite da se karamel ohladi.
Šlag u prahu umutite sa mlijekom dok se ne zgusne,pa dodajte polovinu ohladjenog karamela i sve dobro promješajte mikserom.
Pečenu koru odvojite od papira,pa vratite u pleh. Na koru nanesite kremu od karamela i šlaga, na kremu poslažite tanke kolutove banana i premažite preostalim karamelom.
Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar