nedjelja, 21. svibnja 2017.

LAGANI DESERT KOJI MAMI IZGLEDOM I UKUSOM



SASTOJCI
Za biskvit
6 kom bjelanjaka
6 kasika secera u prahu
2 kasike limunovog soka
1 vanilin šećer
50gr przenih mljevenih ljesnika
150gr krupnije mljevenih oraha
Za krem
6 kom zumanjaka
6 kasika secera
2 kom vanilin šećer
1 puding okus vanilija
2 kasike gussnela (gustina)
5dcl mlijeka
3dcl soka od narandže
ribana korica od 2 narandze
100gr maslaca
1dcl slatkog vrhnja
2 slag kreme od vanilije
coko stapici,filetirana narandza,listici mente
PRIPREMA
Pomijesati vanil secer sa secerom u prahu
Pomijesati ljesnike i orahe
Mutiti bjelanjke uz postepeno dodavanje secera i limunovog soka u cvrst snijeg
U umucene bjelanjke dodati orahe i ljesnike uz ganamo mijesanje
Smjesu istresti na pleh oblozen papirom za pecenje i ravnomjerno rasporediti.
Peci na 180C oko 15min(biskvit ce se odvojiti or ruba papira za pecenje kada je gotov)
Ohladiti ga i isjeci na tri jednaka dijela
U mlijeko dodati secer,vanil secer,ribanu koricu narandze i pola soka od narandze te staviti da prokuha pa smanjiti temperaturu na minimum.
Zumanca pomijesati sa polovinom soka,dodati prah za puding,dodati i gustin i sve izmiksati da ne bude grudvica.
Izmiksanu masu uliti u mlijeko i kuhati uz neprestano mijesanje dok se masa ne stegne.
Prekriti je sa prozirnom folijom i ohladiti.
Pjenasto umutiti 100gr maslaca pa dodati ohladjenu masu i sve sjediniti.
U sjedinjenu masu umijesati i 1dcl umucenog vrhnja za slag,
Podijeliti masu ma 3 jednaka dijela i premazati preko biskvita.
2 slag kreme od vanilije umutiti prema uputstvu te s njima dekorisati kolac.
Dekoraciju upotpuniti sa filetiranim narandzama,listicima mente i coko stapicima
POSLUZIVANJE
Kolac predhodno ohladiti pa posluziti..
Izvor: domaci-kuhar.com

Nema komentara:

Objavi komentar