Ovoj torti nisam uspjela smisliti ime,ostavljam ju pod ovim radnim nazivom,samo torta, ali ipak samo torta dobila je na kraju i svoje ime “Nely”..torta je po mom ukusu bogata jakom aromom prženog lješnjaka,čokolade,nugata,dosta kreme,nadam se da će zadovoljiti i najistančaniji ukus svakog sladokusca…
SASTOJCI
Biskvitna podloga
• 120 g maslaca sobne temperature
• 80 g otopljene i prohlađene čokolade
• 80 g prženog i samljevenog lješnjaka
• 3 žlice krušnih mrvica
• 150 g šećera
• 6 kom bjelanjaka
Biskvitna podloga
• 120 g maslaca sobne temperature
• 80 g otopljene i prohlađene čokolade
• 80 g prženog i samljevenog lješnjaka
• 3 žlice krušnih mrvica
• 150 g šećera
• 6 kom bjelanjaka
Za preljev pečenog biskvita
• 120 ml mlijeka + 2 žličice burbon vanilije
• 120 ml mlijeka + 2 žličice burbon vanilije
Krema
• 2 vrećice pudinga od vanilije
• 1 ravna žlica gustina(škrobnog brašna)
• 6 kom žutanjaka
• 6 dl mlijeka
• 100g šećera u prahu
• 250 g maslaca,80 g prženog mljevenog lješnjaka
• 2 vrećice pudinga od vanilije
• 1 ravna žlica gustina(škrobnog brašna)
• 6 kom žutanjaka
• 6 dl mlijeka
• 100g šećera u prahu
• 250 g maslaca,80 g prženog mljevenog lješnjaka
Završna krema
• 2 dl slatkog vrhnja za kolače
• 1 žlicu nutelle ili bilo kojeg tamnog nugat namaza
• za ukras:
• svježe voće jagode,maline
• po želji čokolada,ili mljeveni lješnjaci
• 2 dl slatkog vrhnja za kolače
• 1 žlicu nutelle ili bilo kojeg tamnog nugat namaza
• za ukras:
• svježe voće jagode,maline
• po želji čokolada,ili mljeveni lješnjaci
PRIPREMA
U pećnicu prvo stavite dobro propeći lješnjake,na 180C oko 10-ak min.očistite im pržene opne i lješnjake sameljite.
Za biskvitnu podlogu izmutiti čvrst snijeg od 6 bjelanjaka.Posebno izmutiti maslac sobne temperature,sa šećerom,dodati otopljenu i obavezno prohlađenu čokoladu,mljevene lješnjake,krušne mrvice i na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
U pećnicu prvo stavite dobro propeći lješnjake,na 180C oko 10-ak min.očistite im pržene opne i lješnjake sameljite.
Za biskvitnu podlogu izmutiti čvrst snijeg od 6 bjelanjaka.Posebno izmutiti maslac sobne temperature,sa šećerom,dodati otopljenu i obavezno prohlađenu čokoladu,mljevene lješnjake,krušne mrvice i na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
Kalup za tortu 26 cm premazati masnoćom i posuti krušnim mrvicama,usipati smjesu,i peći biskvit na 160C,u prethodno zagrijanoj pećnici.Zapravo biskvit treba više isušivati na toj temepraturi,i to oko 45 min.Kada je gotov biskvit će lagano biti raspucan po površini lagano odvojen od stranica kalupa.
Pečeni biskvit preliti prokuhanim mlijekom i vanilijom i ostaviti ga da se prohladi.
Pečeni biskvit preliti prokuhanim mlijekom i vanilijom i ostaviti ga da se prohladi.
Za kremu odvojiti od ukupne količine 1 dl mlijeka,s njim razmutiti žumanjke,puding i škrobno brašno u glatku smjesu,paziti da nema grudica.Ostatak mlijeka zakuhati i u njega ukuhati smjesu pudinga i žumanjaka,kuhati dok se ne zgusne,skloniti sa vatre i ohladiti.Posebno umutiti maslac i šećer u prahu,u prohlađenu masu dodati umućeni maslac i šećer i sve dobr mikserom ujednačiti.Kremu prepoloviti,u jednu polovinu dodati 80 g prženog,mljevenog lješnjaka,drugi dio ostaviti vanili kremu.
U kalupu u kojem se pekla podloga,nadjevati redom prvo vanili kremu staviti na biskvit,zatim kremu sa lješnjacima.
Za završnu kremu čvrsto umutiti slatko vrhnje,dodati nutellu i tom kremom obmazati tortu uokolo,i odgore.Ukrasiti ju svježim voćem,i po želji mljevenim lješnjacima ili čokoladom.
Ovu tortu najbolje je napraviti dan ranije tako da se dobro ohladi preko noći prije služenja.
Za završnu kremu čvrsto umutiti slatko vrhnje,dodati nutellu i tom kremom obmazati tortu uokolo,i odgore.Ukrasiti ju svježim voćem,i po želji mljevenim lješnjacima ili čokoladom.
Ovu tortu najbolje je napraviti dan ranije tako da se dobro ohladi preko noći prije služenja.
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar