SASTOJCI
TAMNI BISKVIT:
3 bjelanjka
prstohvat soli
100g. šećera
50ml. tekućeg jogurta
1 rum šećer
60g. brašna
2 pune žlice kakaa
1 žličica praška za pecivo
TAMNI BISKVIT:
3 bjelanjka
prstohvat soli
100g. šećera
50ml. tekućeg jogurta
1 rum šećer
60g. brašna
2 pune žlice kakaa
1 žličica praška za pecivo
SVIJETLI BISKVIT:
3 bjelanjka
prstohvat soli
100g. šećera
50ml. tekućeg jogurta
1 vanilin šećer ili bourbon vanilija šećer
80g. brašna
1 žličica praška za pecivo
3 bjelanjka
prstohvat soli
100g. šećera
50ml. tekućeg jogurta
1 vanilin šećer ili bourbon vanilija šećer
80g. brašna
1 žličica praška za pecivo
PRELJEV ZA BISKVITE:
200ml. mlijeka
1 žlica šećera
1 vanilin šećer
1 žlica ruma
200ml. mlijeka
1 žlica šećera
1 vanilin šećer
1 žlica ruma
OSNOVNA KREMA:
1,2l mlijeka
180g. šećera
2 pudinga od vanilije (80g.)
100g. gustina
6 žumanjaka – 1 vanilin šećer
1,2l mlijeka
180g. šećera
2 pudinga od vanilije (80g.)
100g. gustina
6 žumanjaka – 1 vanilin šećer
+ ZA TAMNU KREMU:
100g. tamne čokolade
malo ruma
150ml. slatkog vrhnja
100g. tamne čokolade
malo ruma
150ml. slatkog vrhnja
+ZA SVIJETLU KREMU
100g. bijele čokolade
po želji malo arome vanilije(ja nisam koristilia)
150ml. slatkog vrhnja
100g. bijele čokolade
po želji malo arome vanilije(ja nisam koristilia)
150ml. slatkog vrhnja
PRIPREMA
TAMNI BISKVIT:
Istucite bjelanjke sa prstohvatom soli u čvrst snijeg,postepeno dodavajući šećer. dodajte rum šećer i jogurt,i lagano promiješajte. u dobivenu smjesu prosijte brašno s kakaom i praškom za pecivo. opet promiješajte pjenjačom,pa izlijte smjesu u kalup za tortu promjera 26cm. čije ste dno obložili papirom za pečenje.
razmažite smjesu žlicom i udarite nekoliko puta od radnu podlogu da se smjesa izravna.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C,10min.ili manje,svakako provjerite čačkalicom.
TAMNI BISKVIT:
Istucite bjelanjke sa prstohvatom soli u čvrst snijeg,postepeno dodavajući šećer. dodajte rum šećer i jogurt,i lagano promiješajte. u dobivenu smjesu prosijte brašno s kakaom i praškom za pecivo. opet promiješajte pjenjačom,pa izlijte smjesu u kalup za tortu promjera 26cm. čije ste dno obložili papirom za pečenje.
razmažite smjesu žlicom i udarite nekoliko puta od radnu podlogu da se smjesa izravna.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C,10min.ili manje,svakako provjerite čačkalicom.
SVIJETLI BISKVIT:
Pripremite na isti način kao tamni,s tim da umjesto rum šećera ide vanilin šećer,a kakao izostavljate. biskvite ostavite da se hlade dok pripremate kremu.
Pripremite na isti način kao tamni,s tim da umjesto rum šećera ide vanilin šećer,a kakao izostavljate. biskvite ostavite da se hlade dok pripremate kremu.
OSNOVNA KREMA:
1l.mlijeka stavite kuhati na umjerenu vatru,a u preostala 2dl.prvo dodajte žumanjke i dobro sjedinite s mlijekom. zatim puding,gustin,šećer i vanilin šećer. dobro promiješajte. nekoliko žlica vrelog mlijeka dodajte u žutu smjesu miješajući,zatim maknite mlijeko s vatre i u tankom mlazu ulijte žutu smjesu također mješajući.
Sve skupa vratite kuhati,i miješajte dok ne dobijete gustu kremu.
Vruću kremu odmah podijelite na dvije jednake polovice.
1l.mlijeka stavite kuhati na umjerenu vatru,a u preostala 2dl.prvo dodajte žumanjke i dobro sjedinite s mlijekom. zatim puding,gustin,šećer i vanilin šećer. dobro promiješajte. nekoliko žlica vrelog mlijeka dodajte u žutu smjesu miješajući,zatim maknite mlijeko s vatre i u tankom mlazu ulijte žutu smjesu također mješajući.
Sve skupa vratite kuhati,i miješajte dok ne dobijete gustu kremu.
Vruću kremu odmah podijelite na dvije jednake polovice.
-TAMNA KREMA-
u prvu polovicu dodajte 100g.tamne čokolade,i malo ruma.promješajte da se čokolada otopi.
u prvu polovicu dodajte 100g.tamne čokolade,i malo ruma.promješajte da se čokolada otopi.
-SVIJETLA KREMA-
u drugu polovicu osnovne kreme dodajte 100g.bijele čokolade,i ako želite malo arome vanilije.
Kada se kreme u potpunosti ohlade,u svaku umiješajte po 150ml.slatkog vrhnja koje ste umutili u čvrst šlag sa šlag fix-om.
u drugu polovicu osnovne kreme dodajte 100g.bijele čokolade,i ako želite malo arome vanilije.
Kada se kreme u potpunosti ohlade,u svaku umiješajte po 150ml.slatkog vrhnja koje ste umutili u čvrst šlag sa šlag fix-om.
ZA PRELJEV
ugrijte mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom. kad se šećeri otope,dodajte žlicu ruma,i ravnomjerno rasporedite preljev po oba biskvita.
ugrijte mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom. kad se šećeri otope,dodajte žlicu ruma,i ravnomjerno rasporedite preljev po oba biskvita.
SLAGANJE TORTE:
Na tacnu stavite tamni biskvit,i oko njega obruč. premažite biskvit svijetlom kremom.preko nje premažite tamnu kremu,i na kraju ide bijeli biskvit.
A možete i obrnuto ( http://www.coolinarika.com/slika/1194995/)
Na tacnu stavite tamni biskvit,i oko njega obruč. premažite biskvit svijetlom kremom.preko nje premažite tamnu kremu,i na kraju ide bijeli biskvit.
A možete i obrnuto ( http://www.coolinarika.com/slika/1194995/)
Nakon nekoliko sati u hladnjaku možete skinuti obruč i dekorirati tortu,a najbolje ju je načeti tek sutra
Posluživanje
Poslije dobrog ručka,uz šalicu kave i ugodne razgovore :)))
Poslije dobrog ručka,uz šalicu kave i ugodne razgovore :)))
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar