utorak, 27. ožujka 2018.

HAVANA TORTA!



SASTOJCI
30 gr. želatine
pola čaše vode
4 žlice šećera
bijela smjesa
— predhodno napravljena želatina
1 litra mlijeka
300gr. šećera
3 vrećice šlaga
smjesa za posipanje
2 dcl šećera
15 dkg uprženih lješnaka
15 dkg jadro keksa
—- cimet
rum i voda
— prokuhati par žlica vode i ruma
biskvit
2 jajeta
2 žlice šećera
2žlice brašna+pecilini prašak/malo/
2 žlice vode
2 žlice ulja
PRIPREMA
1.
PRIPREMA ŽELATINE:
2.
Želatinu rastopiti u vodi u koju se predhodno doda šećer i ostaviti da stoji 4 sata.
3.
PRIPREMA BIJELE SMJESE:
4.
Prokuhati mlijeko sa šećerom i u to dodati predhodno pripremljenu želatinu.Napraviti jednoličnu smjesu , ali voditi računa da smjesa ne prokuha./ želatina kuhanjem gubi svojstvo zgrušavanja /Skloniti sa vatre , ohladiti i staviti u frižider da stoji 24 sata.
5.
Umutiti prema receptu sa vrečice ,3 vrećice šlaga. Kada se želatina izvadi iz frižidera , prvo je na grubo dobro izmješati , pa potom izmiksati da nestane grudvica. Dobro izmiksanu želatinu sastvaiti sa šlagom.Smjesu podijeliti na 4 dijela.
6.
SMJESA ZA POSIPANJE:
7.
Napraviti karamel od šećera i uprženih lješnjaka. Karamel se istrese na pouljeni tanjur i ostavi da se ohladi. Hladno se samelje i sastavi sa samljevenim jadro keksom. Dodati cimeta tko ga voli / ja ga ne volim/ . . Podijeti na 4 dijela
8.
POSTUPAK RADA:
9.
Uzeti modlu za tortu i okolo staviti traku folije.
Cijelo dnu posuti smjesom za posipanje/1/4 dijela /.
10.
Nastavak slaganja :
-Staviti /izliti/ 1/4 bijele smjese i lijepo poravnati. -Potom tu bijelu smjesu posuti smjesom za posipanje/ 1/4 dijela/. Smjesu za posipanje ne staviti do kraja modle , odmaknuti jedan prst od kraja.
-Smjesu za posipanje poprskati prokuhanim rumom i vodom.
/Kod prvog posipanja voditi računa da se rumom i vodom prska bijela smjesa na kojoj je stavljena smjesa za posipanje , a ne dno. Ovo iz razloga jer na kraju recepta piše da će se po hlađenju torta preokrenuti . Obzirom na redosljed slaganje , ono što je bilo dole , dolazi gore. A dole smo prvo stavili dosta smjese za posipanje i ako rum – voda budu pokvašeni , biće meckavi i izgubit će se kvrckavost smjese za posipanje. /
Nije to nikakav probleme na samoj slici se sve vidi jer jasno se vidi da je po prevrtanju torte biskvitni dio dole , a da je posipani dio gore /
11.
Tako uraditi do kraja.
12.
Na kraju , na sve staviti predhodno napravljeni biskvit, dobro pritisnuti i staviti u zamrzivač. Kada se stegne, prevrnuti na tacnu i uživati u slasti ove torte..
http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar