Panna Cotta, odnosno “kuhano vrhnje”, pravi je užitak za nepce. Stvrdnuta kremica nježnog okusa koja se topi u ustima. Rastopite se i vi, pripremite je za osobu koja vam je draga, podijelite je s prijateljima.
SASTOJCI
250 g slatkog vrhnja
125 g jogurta (običnog ili voćnog, ali ne light)
50 g šećera u prahu
10 g želatine u listićima
250 g slatkog vrhnja
125 g jogurta (običnog ili voćnog, ali ne light)
50 g šećera u prahu
10 g želatine u listićima
Preljev od čokolade s narančom
30 g tamne čokolade (50% kakaa)
2 žličice tekućeg meda blagog okusa (npr. akacija)
4 žličice svježe iscijeđenog soka naranče
1 cijela naranča
30 g tamne čokolade (50% kakaa)
2 žličice tekućeg meda blagog okusa (npr. akacija)
4 žličice svježe iscijeđenog soka naranče
1 cijela naranča
PRIPREMA
1. Namočite želatinu u hladnu vodu dok ne omekša.
2. Zagrijte 75 g vrhnja na temperaturu od 40 stupnjeva. Dobro ocijedite želatinu i umiješajte u toplo vrhnje. Miješajte dok se želatina sasvim ne otopi, a zatim procijedite kroz gusto cjedilo za slučaj da su ostali komadići neotopljene želatine.
3. Ostatak vrhnja sasvim kratko umutite mikserom sa šećerom u prahu. Ne trebate ga skroz umutiti da bude čvrsto, već da bude samo malo gušće.
4. Dodajte umućeno vrhnje u toplo vrhnje sa želatinom miješajući žlicom. Na kraju umiješajte jogurt (ja sam koristila jogurt s okusom limuna i naranče, i još sam dodala koricu naranče u prahu, a možete dodati i svježe naribanu koricu). Izmiješajte koliko je potrebno da smjesa bude glatka.
5. Ulijte smjesu u kalupiće i ostavite da se dobro ohladi u hladnjaku (najbolje preko noći).
6. Za preljev, otopite na pari čokoladu s medom, dodajte sok naranče (po potrebi možete dodati i više ako želite rjeđi preljev).
7. Pažljivo istresite Panna cottu na tanjuriće (najprije je tupim nožićem odvojite od stijenki kalupa, pa na trenutak uronite posudicu u toplu vodu).
8. Ukrasite preljevom od čokolade i kriškama naranče.
1. Namočite želatinu u hladnu vodu dok ne omekša.
2. Zagrijte 75 g vrhnja na temperaturu od 40 stupnjeva. Dobro ocijedite želatinu i umiješajte u toplo vrhnje. Miješajte dok se želatina sasvim ne otopi, a zatim procijedite kroz gusto cjedilo za slučaj da su ostali komadići neotopljene želatine.
3. Ostatak vrhnja sasvim kratko umutite mikserom sa šećerom u prahu. Ne trebate ga skroz umutiti da bude čvrsto, već da bude samo malo gušće.
4. Dodajte umućeno vrhnje u toplo vrhnje sa želatinom miješajući žlicom. Na kraju umiješajte jogurt (ja sam koristila jogurt s okusom limuna i naranče, i još sam dodala koricu naranče u prahu, a možete dodati i svježe naribanu koricu). Izmiješajte koliko je potrebno da smjesa bude glatka.
5. Ulijte smjesu u kalupiće i ostavite da se dobro ohladi u hladnjaku (najbolje preko noći).
6. Za preljev, otopite na pari čokoladu s medom, dodajte sok naranče (po potrebi možete dodati i više ako želite rjeđi preljev).
7. Pažljivo istresite Panna cottu na tanjuriće (najprije je tupim nožićem odvojite od stijenki kalupa, pa na trenutak uronite posudicu u toplu vodu).
8. Ukrasite preljevom od čokolade i kriškama naranče.
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar