Ovo je originalni naziv kolača koji je moja baka zapisala u svoju bilježnicu. Pretpostavljam da je recept dobila od časne sestre u selu, pa ga je tako i zapisala. Mogu samo reći da je kolač odličan. Pravljen od onog što su tada žene imale u kući, jednostavan i relativno brz. Ja sam ga pravila sinoć.
Sastojci
Biskvitne kore:
5 žumanjaka
20 dag šećera
20 dag oraha
5 bjelanjaka – snijeg
Sastojci
Biskvitne kore:
5 žumanjaka
20 dag šećera
20 dag oraha
5 bjelanjaka – snijeg
4 male oblatne
Fil:
20 dag putra
15 dag šećera u prahu
2 žumanjka
2 dl mlijeka
2-3 žlice skuhane kave
2 žlice brašna
+ mljeveni orasi za posipavanje
20 dag putra
15 dag šećera u prahu
2 žumanjka
2 dl mlijeka
2-3 žlice skuhane kave
2 žlice brašna
+ mljeveni orasi za posipavanje
Priprema
Kore:
1.
Žumanjke i šećer pjenasto izraditi na pari dok se ne zgusnu (nekih 15 minuta).
2.
Bjelanjke izraditi u snijeg. Orahe samljeti.
3.
Kore:
1.
Žumanjke i šećer pjenasto izraditi na pari dok se ne zgusnu (nekih 15 minuta).
2.
Bjelanjke izraditi u snijeg. Orahe samljeti.
3.
Naizmjenično u žumanjke dodavati orahe i snijeg od bjelanjaka.
4.
Namazati 4 male oblatne (ja sam imala velike, pa sam namazala dvije velike, pa ih prerezala) i kratko propeći na 150°C (oko 20-tak minuta).
Fil:
1.
Putar i šećer u prahu (baka je napisala prašni šećer!) pjenasto izraditi i u to dodati 2 žumanjka, pa opet dobro umutiti da se sve spoji.
2.
Od 2 dl mlijeka odvojiti 1/2 dl i u to primiješati brašno (da ne bude grudica) i kavu (već skuhanu, ne prah), a ostatak mlijeka staviti kuhati.
3.
Kad provri dodati brašno u mlijeko kao kad se pravi puding. Baka je napisala “skuhati cicvaru”, ali ni ja nisam znala što je cicvara pa sam tražila maminu pomoć.
4.
Kad se “cicvara” ohladi pomiješati ju s kremom od putra koju ste prethodno izmutili.
5.
Namazati na svaku oblatnu (koru), pa posipati mljevenim orasima.
6.
Na zadnju, četvrtu oblatnu namazati fil, pa obilato posipati orasima.
7.
Ohladiti i ostaviti da se fil stisne (na nekom hladnom mjestu, ja sam stavila u hladnjak).
4.
Namazati 4 male oblatne (ja sam imala velike, pa sam namazala dvije velike, pa ih prerezala) i kratko propeći na 150°C (oko 20-tak minuta).
Fil:
1.
Putar i šećer u prahu (baka je napisala prašni šećer!) pjenasto izraditi i u to dodati 2 žumanjka, pa opet dobro umutiti da se sve spoji.
2.
Od 2 dl mlijeka odvojiti 1/2 dl i u to primiješati brašno (da ne bude grudica) i kavu (već skuhanu, ne prah), a ostatak mlijeka staviti kuhati.
3.
Kad provri dodati brašno u mlijeko kao kad se pravi puding. Baka je napisala “skuhati cicvaru”, ali ni ja nisam znala što je cicvara pa sam tražila maminu pomoć.
4.
Kad se “cicvara” ohladi pomiješati ju s kremom od putra koju ste prethodno izmutili.
5.
Namazati na svaku oblatnu (koru), pa posipati mljevenim orasima.
6.
Na zadnju, četvrtu oblatnu namazati fil, pa obilato posipati orasima.
7.
Ohladiti i ostaviti da se fil stisne (na nekom hladnom mjestu, ja sam stavila u hladnjak).
http://www.coolinarika.com/
Nema komentara:
Objavi komentar