Sastojci
Biskvit:
8 kom bjelanaca + malo soli
120 g šećera
80 g oštrog brašna
50 g kokosovog brašna
2 čajne kašičice praška za pecivo
1 kaš. sirćeta/octa
100 ml ulja
Biskvit:
8 kom bjelanaca + malo soli
120 g šećera
80 g oštrog brašna
50 g kokosovog brašna
2 čajne kašičice praška za pecivo
1 kaš. sirćeta/octa
100 ml ulja
Za natopiti biskvit:
malo mlijeka, 1 vanilijin šećer, po želji nekog kokos likera
Fil sa kokosom:
malo mlijeka, 1 vanilijin šećer, po želji nekog kokos likera
Fil sa kokosom:
8 kom žumanaca
140 g gustina
150 – 200 g šećera
100 g kokosovog brašna
cca 0.9 – 1 l mlijeka
120 g maslaca + 4 kaš. umućenog šlaga
140 g gustina
150 – 200 g šećera
100 g kokosovog brašna
cca 0.9 – 1 l mlijeka
120 g maslaca + 4 kaš. umućenog šlaga
Fil sa čokoladom:
130 g čokolade za kuhanje
150 g mliječne čokolade
5 dl tečnog šlaga (šlag 5+ Dolčela – biljni)
1 naribana korica limuna
130 g čokolade za kuhanje
150 g mliječne čokolade
5 dl tečnog šlaga (šlag 5+ Dolčela – biljni)
1 naribana korica limuna
150 g milerama (masnijeg)
Priprema
1.
Fil sa kokosom:
Pripremiti šerpu za kuhanje fila, u nju sipati kokos i staviti na šporet. Kratko propržiti kokos oko 1-2 min. samo da blago promjeni boju i pusti miris. Preliti sa oko 3-4 dl mlijeka i kuhati nekih 5-8 minuta sa poklopcem da kokos omekša. Za to vrijeme pripremiti ostale sastojke za fil . Smjesu od kokosa i mlijeka prebaciti u blender i izmiksati (ovaj korak možete i preskočiti, ali ovako dobijem finu kašicu od kokosa). Prebaciti kašu u bokal sa mjerama i dosuti mlijeka tako da ukupno sve bude do 1l. Vratiti na šporet. Žumanca, gustin i šećer pomješati sa malo mlijeka da nema grudvica i kad se tečnost na šporetu zagrijala skuhati gust krem uz stalno mješanje. Kad je krem kuhan površinu krema prekriti sa prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje.
2.
Biskvit (Sastojke možete podijeliti na 2 i peći 2 odvojene korice. Korice su tanke):
Brašno i prašak za pecivo prosijati i pomješati, dodati i kokosovo brašno. Bjelancima dodati mrvicu soli i miksati postepeno dodati i šećer. Umutiti u čvrst snijeg. Praškaste sastojke postepeno dodati u smjesu od bjelanaca mješajući (samo prevrtati kuhačom), zatim dodati i sirće i na kraju lagano sipati ulje uz mješanje. U pripremljen okrugli kalup d=24-26 cm, kome smo dno (ne i obod!) lagano podmazali i stavili papir za pečenje, izliti smjesu i peći na 170 st. 15-ak minuta, nešto duže ili kraće zavisno od rerne. Oko obruča po mogućnosti staviti mokar peškir i tako peći, korice budu ravnomjerno i fino pečene. Pečen biskvit ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
3.
Fil od čokolade:
Čokolade izlomiti, saviti u šerpu i preliti sa 3 dl vrhnja za šlag. Zagrijavati na srednjoj temperaturi i mješati da se sva čokolada istopi. Dodati i narendanu limunovu koricu i ostaviti da se smjesa ohadi.
4.
Nastavak fila od kokosa:
Izmiksati maslac i dodati u mlak (više hladan nego vreo:)) fil uz stalno miksanje da se sve fino sjedini i da nema grudvica.
5.
200 ml vrhnja za šlaga 5+ umutiti sasvim malo (kasnijim ručnim miješanjem regulisaćete čvrstoću fila). 4 kašike dodati u fil od kokosa i ručno izmješati, a u ostatak dodati ohlađenu smjesu od čokolade i mileram te lagano ručno promješati do željene čvrstoće.
6.
Potpuno ohlađenu koru prerezati na 2 dijela. Pripremiti i tečnost za natapanje bikvita (sve sastojke pomješati i zagrijati da tečnost bude mlaka). Na tacnu za torte staviti obruč na koji smo stavili pek papir i ređati: prva polovina kore, malo je izbockati čačkalicom, preliti je sa par kašika mješavine mlijeka, vanilije i likera; fil od čokolade; fil od kokosa. Ponoviti postupak još jednom.
Posluživanje
-Tortu dobro rashladiti, najbolje preko noći u frižideru. Po skidanju obruča tortu ukrasiti po želji kokosom, šlagom ili čokoladnom glazurom.
-Za druge proizvođače biljnog tečnog šlaga ne znam da li bi tekstura čokoladnog fila bila ovako kremasta a opet dovoljno stabilna.
Prijatno!
1.
Fil sa kokosom:
Pripremiti šerpu za kuhanje fila, u nju sipati kokos i staviti na šporet. Kratko propržiti kokos oko 1-2 min. samo da blago promjeni boju i pusti miris. Preliti sa oko 3-4 dl mlijeka i kuhati nekih 5-8 minuta sa poklopcem da kokos omekša. Za to vrijeme pripremiti ostale sastojke za fil . Smjesu od kokosa i mlijeka prebaciti u blender i izmiksati (ovaj korak možete i preskočiti, ali ovako dobijem finu kašicu od kokosa). Prebaciti kašu u bokal sa mjerama i dosuti mlijeka tako da ukupno sve bude do 1l. Vratiti na šporet. Žumanca, gustin i šećer pomješati sa malo mlijeka da nema grudvica i kad se tečnost na šporetu zagrijala skuhati gust krem uz stalno mješanje. Kad je krem kuhan površinu krema prekriti sa prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje.
2.
Biskvit (Sastojke možete podijeliti na 2 i peći 2 odvojene korice. Korice su tanke):
Brašno i prašak za pecivo prosijati i pomješati, dodati i kokosovo brašno. Bjelancima dodati mrvicu soli i miksati postepeno dodati i šećer. Umutiti u čvrst snijeg. Praškaste sastojke postepeno dodati u smjesu od bjelanaca mješajući (samo prevrtati kuhačom), zatim dodati i sirće i na kraju lagano sipati ulje uz mješanje. U pripremljen okrugli kalup d=24-26 cm, kome smo dno (ne i obod!) lagano podmazali i stavili papir za pečenje, izliti smjesu i peći na 170 st. 15-ak minuta, nešto duže ili kraće zavisno od rerne. Oko obruča po mogućnosti staviti mokar peškir i tako peći, korice budu ravnomjerno i fino pečene. Pečen biskvit ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
3.
Fil od čokolade:
Čokolade izlomiti, saviti u šerpu i preliti sa 3 dl vrhnja za šlag. Zagrijavati na srednjoj temperaturi i mješati da se sva čokolada istopi. Dodati i narendanu limunovu koricu i ostaviti da se smjesa ohadi.
4.
Nastavak fila od kokosa:
Izmiksati maslac i dodati u mlak (više hladan nego vreo:)) fil uz stalno miksanje da se sve fino sjedini i da nema grudvica.
5.
200 ml vrhnja za šlaga 5+ umutiti sasvim malo (kasnijim ručnim miješanjem regulisaćete čvrstoću fila). 4 kašike dodati u fil od kokosa i ručno izmješati, a u ostatak dodati ohlađenu smjesu od čokolade i mileram te lagano ručno promješati do željene čvrstoće.
6.
Potpuno ohlađenu koru prerezati na 2 dijela. Pripremiti i tečnost za natapanje bikvita (sve sastojke pomješati i zagrijati da tečnost bude mlaka). Na tacnu za torte staviti obruč na koji smo stavili pek papir i ređati: prva polovina kore, malo je izbockati čačkalicom, preliti je sa par kašika mješavine mlijeka, vanilije i likera; fil od čokolade; fil od kokosa. Ponoviti postupak još jednom.
Posluživanje
-Tortu dobro rashladiti, najbolje preko noći u frižideru. Po skidanju obruča tortu ukrasiti po želji kokosom, šlagom ili čokoladnom glazurom.
-Za druge proizvođače biljnog tečnog šlaga ne znam da li bi tekstura čokoladnog fila bila ovako kremasta a opet dovoljno stabilna.
Prijatno!
http://www.coolinarika.com/
Nema komentara:
Objavi komentar