Sastojci
Potrebno je za tijesto:
1/2 kg brašna
3 dl mlijeka
1 dl ulja
1 žlica šećera
1 jaje
1 kvasac svježi ili suhi
naribane korice limuna
malo soli
Za nadjev:
200 gr oraha
2 žlice šećera
1 dl toplog mlijeka
naribane korice limuna
grožđica natopljenih u rumu
Priprema
Kvasac prethodno natopiti u malo mlijeka,malo soli i malo šećera, pa kada počne da pjeni dodati u pripremljeno brašno, te dodati i ostale sastojke pa zamijesiti tijesto.
Ostaviti tijesto da nadođe (pokriti krpom).
Tijesto podijeliti na 2 dijela, pa na brašnjavoj podlozi razvaljati tijesto.
Na tijesto ravnomjerno podijeliti nadjev ( u orahe dodati šećer,grožđice natopljene u rumu, toplo mlijeko,pa sve dobro izmiješati).
Zarolajte tijesto sa nadjevom, pa ga stavite na tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Odozgo namažite sa malo margarina.
Ugrijte pećnicu na 150 stepeni i pecite štrudlu 20 min,onda pojačajte na 180 i pecite još 20 minuta,na kraju pojačajte rernu na 200 i pecite još 10 minuta.
Izvadite iz rerne i opet premažite sa margarinom, ostavite pokriveno krpom da se malo ohladi.
Odozgo pospite šećer u prahu.
Drugu polovinu tijesta možete nadjevati sa makom,sirom ili ponoviti sa orasima (ja sam od druge polovine tijesta ispekla krafne).
Posluživanje
Služiti ohlađeno uz neki fini domaći sok...
Kvasac prethodno natopiti u malo mlijeka,malo soli i malo šećera, pa kada počne da pjeni dodati u pripremljeno brašno, te dodati i ostale sastojke pa zamijesiti tijesto.
Ostaviti tijesto da nadođe (pokriti krpom).
Tijesto podijeliti na 2 dijela, pa na brašnjavoj podlozi razvaljati tijesto.
Na tijesto ravnomjerno podijeliti nadjev ( u orahe dodati šećer,grožđice natopljene u rumu, toplo mlijeko,pa sve dobro izmiješati).
Zarolajte tijesto sa nadjevom, pa ga stavite na tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Odozgo namažite sa malo margarina.
Ugrijte pećnicu na 150 stepeni i pecite štrudlu 20 min,onda pojačajte na 180 i pecite još 20 minuta,na kraju pojačajte rernu na 200 i pecite još 10 minuta.
Izvadite iz rerne i opet premažite sa margarinom, ostavite pokriveno krpom da se malo ohladi.
Odozgo pospite šećer u prahu.
Drugu polovinu tijesta možete nadjevati sa makom,sirom ili ponoviti sa orasima (ja sam od druge polovine tijesta ispekla krafne).
Posluživanje
Služiti ohlađeno uz neki fini domaći sok...
Nema komentara:
Objavi komentar