srijeda, 4. srpnja 2018.

Rigojanči torta



Sastojci
Biskvit
6 žumanjaka
12 kašika šećera
3 kašike vode
1 dl ulja
7 kašika brašna
1 prašak za pecivo
1 kašika gustina
2 kašike kakaa
6 bjelanjaka
Krema
5 žumanjka
2,5 dl mlijeka
1 vanilin šećer
2,5 kašike brašna
200 gr šećera
250 gr margarina
Šaum
5 bjelanjaka
250 gr šećera
malo vode
i još
3 dl skuhane crne kave
Glazura
100 gr čokolade za kuhanje
1 dl mlijeka
1 kašika šećera
50 gr margarina
Priprema
1.
Žumanjce, šećer i vodu dobro umutiti i tome dodati ulje, brašno, prašak za pecivo, gustin, kakao. Bjelance dobro umutiti posebno i dodati žumanjcima i lagano izmješati ručno. U pleh od pećnice staviti pek papir, izliti pripremljenu smjesu, poravnati i peći na 180 C 20 minuta. Kad se biskvit ohladi presjeći na pola.
2.
Žumanjce, mlijeko, vanilin šećer i brašno umutiti mikserom i staviti na vatru da prokuha uz stalno mješanje dok se ne stvori puding. Kremu ohladiti, a posebo izraditi margarin sa šećerom. Kad je krema ohlađena, dodavati pomalo kreme margarinu uz stalno mješanje.
3.
Staviti šećer u šerpu i preliti sa malo vode, tek toliko da prekrije šećer, i kuhati na vatri 10-ak minuta. Bjelance izraditi u čvrst snijeg i pomalo dolijevati šerbet uz stalno mješanje mikserom.
4.
Staviti čokoladu, mlijeko, šećer da se otopi na laganoj vatri, ne dozvoliti da prokuha, i na kraju dodati margarin i mješati dok se ne otopi.
5.
Filovati kolač tako da prvu koru natopite sa crnom kavom, zatim žuta krema, pa ponovo druga kora koju ćete također natopiti sa crnom kavom, šaum i na kraju glazura.
6.
Dobro ohladiti i uživati!!!
http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar