subota, 3. lipnja 2017.

TIRAMISU SA JAGODAMA



Neodoljiva,lagana ,vazdusasta …neizostavna u sezoni jagoda .Ova torta(kolac) i Najbolji kolac sa jagodama( od MakiSu) su moje najdraze proljetne delicije
Sastojci 6 osoba
1 pakovanje Pavesini keksica ili piskota
KREMA:
300 gr krem sira(mascarpone ili drugi po izboru)
4 svjeza jaja(odvojiti bjelanca i zumanca)
6 kasika secera
JOS:
500 gr jagoda(sitno isjeckanih)+
2 kasike secera
1 kaf.soljica vode+1 kaf.soljica likera(ili ga zamijenuti vocnim sokom ili vodom)+
sok od 1 limuna
Slatkog vrhnja Dolcela istucenog u šlag(ako je potrebno)
Priprema
1.
500gr jagoda isjeckati i preliti sa:
1 soljicom likera(mozete ga zamijenuti soljicom vode ili vocnog soka)+
2 kasike secera+
1 soljica vode+
sok od 1 limuna-izmijesati i ostaviti sat vremena da puste sok
Jagode ocijediti,sok sacuvati
2.
300 gr krem sira (u mene je bio maskarpone,jer mi je jeftin) -mutiti sa 6 kasike secera + 4 zumanca i na kraju umijesati pazljivo snijeg od 4 bjelanca
NAPOMENA:Ako koristite drugu vrstu krem sira regulisite kolicinu secera po ukusu(zavisno koliko je odabrani sir slankast-maskarpone je neutralan,druge vrste obicno imaju u sebi malo soli) Svakako racunajte i na slatkocu jagoda i Pavesini keksica ili piskota
3.
Dno pirofile (25×25 ili 20x30cm)malo namazati kremom(da se bolje zalijepe pavesini ili piskote ako nemate Pavesini)
Pavesine ili piskote umakati (brzinski)u sok i redati u pirofilu, posuti jagodama,prekriti sa pola kreme, i tako jos jednom.Ako je potrebno umutiti malo slaga po vrhu(meni je malo nedostajalo kreme posto sam povecala za jedan red,buduci da su Pavesin jako tanki.
4.
Zadnji put sam stavila i treci red tankih keksica,lijepo su omeksali te nije bilo potrebno dodatno mutiti vrhnje.
Najmanje 2 sata u frizider
Posluživanje
Rezultat je jako vazdusasta i mekana tiramisu torta,savrsen desert 🙂
IZVOR:coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar