Neodoljiva,lagana ,vazdusasta …neizostavna u sezoni jagoda .Ova torta(kolac) i Najbolji kolac sa jagodama( od MakiSu) su moje najdraze proljetne delicije
Sastojci 6 osoba
1 pakovanje Pavesini keksica ili piskota
KREMA:
300 gr krem sira(mascarpone ili drugi po izboru)
4 svjeza jaja(odvojiti bjelanca i zumanca)
6 kasika secera
JOS:
500 gr jagoda(sitno isjeckanih)+
2 kasike secera
1 kaf.soljica vode+1 kaf.soljica likera(ili ga zamijenuti vocnim sokom ili vodom)+
sok od 1 limuna
Slatkog vrhnja Dolcela istucenog u šlag(ako je potrebno)
1 pakovanje Pavesini keksica ili piskota
KREMA:
300 gr krem sira(mascarpone ili drugi po izboru)
4 svjeza jaja(odvojiti bjelanca i zumanca)
6 kasika secera
JOS:
500 gr jagoda(sitno isjeckanih)+
2 kasike secera
1 kaf.soljica vode+1 kaf.soljica likera(ili ga zamijenuti vocnim sokom ili vodom)+
sok od 1 limuna
Slatkog vrhnja Dolcela istucenog u šlag(ako je potrebno)
Priprema
1.
500gr jagoda isjeckati i preliti sa:
1 soljicom likera(mozete ga zamijenuti soljicom vode ili vocnog soka)+
2 kasike secera+
1 soljica vode+
sok od 1 limuna-izmijesati i ostaviti sat vremena da puste sok
Jagode ocijediti,sok sacuvati
1.
500gr jagoda isjeckati i preliti sa:
1 soljicom likera(mozete ga zamijenuti soljicom vode ili vocnog soka)+
2 kasike secera+
1 soljica vode+
sok od 1 limuna-izmijesati i ostaviti sat vremena da puste sok
Jagode ocijediti,sok sacuvati
2.
300 gr krem sira (u mene je bio maskarpone,jer mi je jeftin) -mutiti sa 6 kasike secera + 4 zumanca i na kraju umijesati pazljivo snijeg od 4 bjelanca
NAPOMENA:Ako koristite drugu vrstu krem sira regulisite kolicinu secera po ukusu(zavisno koliko je odabrani sir slankast-maskarpone je neutralan,druge vrste obicno imaju u sebi malo soli) Svakako racunajte i na slatkocu jagoda i Pavesini keksica ili piskota
3.
NAPOMENA:Ako koristite drugu vrstu krem sira regulisite kolicinu secera po ukusu(zavisno koliko je odabrani sir slankast-maskarpone je neutralan,druge vrste obicno imaju u sebi malo soli) Svakako racunajte i na slatkocu jagoda i Pavesini keksica ili piskota
3.
Dno pirofile (25×25 ili 20x30cm)malo namazati kremom(da se bolje zalijepe pavesini ili piskote ako nemate Pavesini)
Pavesine ili piskote umakati (brzinski)u sok i redati u pirofilu, posuti jagodama,prekriti sa pola kreme, i tako jos jednom.Ako je potrebno umutiti malo slaga po vrhu(meni je malo nedostajalo kreme posto sam povecala za jedan red,buduci da su Pavesin jako tanki.
Pavesine ili piskote umakati (brzinski)u sok i redati u pirofilu, posuti jagodama,prekriti sa pola kreme, i tako jos jednom.Ako je potrebno umutiti malo slaga po vrhu(meni je malo nedostajalo kreme posto sam povecala za jedan red,buduci da su Pavesin jako tanki.
4.
Zadnji put sam stavila i treci red tankih keksica,lijepo su omeksali te nije bilo potrebno dodatno mutiti vrhnje.
Najmanje 2 sata u frizider
Posluživanje
Rezultat je jako vazdusasta i mekana tiramisu torta,savrsen desert
Najmanje 2 sata u frizider
Posluživanje
Rezultat je jako vazdusasta i mekana tiramisu torta,savrsen desert
IZVOR:coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar