Jako ukusna torta koju sam spremala nekoliko puta sa orasima a za Uskrs prvi put sa lesnjacima.Ima nekoliko recepata za ovu tortu ali svi se po necemu razlikuju,evo moje varijante.Torta je jako kremasta i aromaticna
SASTOJCI
Grilijaz
200gr secer
200gr lesnjaci
Grilijaz
200gr secer
200gr lesnjaci
za kore 3x
4 belanca
4 kasike secer
15 kasika mleveni lesnjaci
1 kasika brasno
1 kasika ulje
4 belanca
4 kasike secer
15 kasika mleveni lesnjaci
1 kasika brasno
1 kasika ulje
Fil od zumanaca
12 zumanaca
12 kasika secer
8 kasika brasno
2 kasike gustin
700ml mleko
3 pak vanilin secer
200gr puter
50gr margarin
12 zumanaca
12 kasika secer
8 kasika brasno
2 kasike gustin
700ml mleko
3 pak vanilin secer
200gr puter
50gr margarin
Fil sa grilijazom
300ml slatka pavlaka
istucani grilijaz
300ml slatka pavlaka
istucani grilijaz
PRIPREMA
Prvo pripremimo grilijaž
U posudi na srednjoj temperaturi otopimo secer dok dobije karamel boju,dodamo lesnjake i kratko promesamo.Izrucimo toplu smesu na pek-papir i ostavimo da se hladi.Ohladjenu smesu usitnimo pomocu oklagije,ja sam oklagijom presla samo 3-4 puta kako bi ostali komadici karamela i lesnjaka .
Prvo pripremimo grilijaž
U posudi na srednjoj temperaturi otopimo secer dok dobije karamel boju,dodamo lesnjake i kratko promesamo.Izrucimo toplu smesu na pek-papir i ostavimo da se hladi.Ohladjenu smesu usitnimo pomocu oklagije,ja sam oklagijom presla samo 3-4 puta kako bi ostali komadici karamela i lesnjaka .
U pravougaoni pleh {20x33cm} pecemo tri kore na isti nacin.Umutimo belanca sa secerom u cvrsti sam a zatim dodamo mlevene lesnjake{prethodno pecene u rerni } kasika brasna i kasika ulja.Pecemo oko 15min u prethodno zagrejanoj rerni.
Fil od zumanaca
Umutimo zumanca sa secerom ,dodamo brasno i gustin -sjedinimo,ovo sipamo u prokljucalo mleko i kuvamo krem,dodamo vanilin secer i ostavimo da se hladi.U drugu posudu umutimo puter i margarin a zatim dodamo ohladjeni krem i sjedinimo mikserom.
Umutimo zumanca sa secerom ,dodamo brasno i gustin -sjedinimo,ovo sipamo u prokljucalo mleko i kuvamo krem,dodamo vanilin secer i ostavimo da se hladi.U drugu posudu umutimo puter i margarin a zatim dodamo ohladjeni krem i sjedinimo mikserom.
Fil sa grilijazom
Umutimo slatku pavlaku vodeci racuna da ne bude precvrsta.Dodamo usitnjeni grilijaz od kojeg smo odvojili jednu saku za posipanje torte.
Umutimo slatku pavlaku vodeci racuna da ne bude precvrsta.Dodamo usitnjeni grilijaz od kojeg smo odvojili jednu saku za posipanje torte.
Slaganje torte
Na tacnu stavimo prvu koru,premazemo 1/3 fila sa zumancima pa 1/3 fila sa grilijazem,ovo ponavljamo jos dva puta.Na kraju tortu pospemo grilijazem kojeg smo sacuvali ili dekorisete po volji .
Na tacnu stavimo prvu koru,premazemo 1/3 fila sa zumancima pa 1/3 fila sa grilijazem,ovo ponavljamo jos dva puta.Na kraju tortu pospemo grilijazem kojeg smo sacuvali ili dekorisete po volji .
Izvor:http://www.coolinarika.com/
Nema komentara:
Objavi komentar