Sastojci
oko 800 gr pti ber keksa
7 jaja
280 gr šećera
100 gr čokolade za kuvanje
125 gr margarina
125 gr maslaca
malo mleka za natapanje keksa (oko 3 dl)
ukrasi po želji
Priprema
Jaja (cela) i šećer staviti da se kuvaju na pari. (Ja to radim u loncu za mleko, sa duplim dnom, nema pečenja, šurenja i sl.). Neprestano mešati žicom. Kad počne da se zgušnjava, a to će biti čim para počne da šišti iz ventila, smesa će biti gusta i skuvana za 5 – 7 minuta. Dodati čokoladu izlomljenu što sitnije, skloniti sa vatre i mešati dok se čokolada ne istopi. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Mikserom dobro umutiti margarin i maslac, pa dodati čokoladnu masu.
Ugrejati malo mleka, pa umakati kekse i slagati na tacnu. Premazati filom i slagati sve dok ima materijala. Ukrasiti po želji, glazurom, šlagom, čokoladnim ili šećernim mrvicama i sl. Ja sam rendala euroblok, jer ima lepe braon- bele pruge…
U šarenom društvu...
I opet...
Dopuna recepta: sinoć sam tortu pravila malo drugačije, jer su julske vrućine već počele, fil sam skuvala na pari, po receptu, dodala čokoladu, promešala da se kockice istope i sklonila sa ringle. Nakon 10 minuta, u još prilično topao fil, ubacila sam puter, uključila mikser i dobro izmešala da se sve lepo sjedini, i tako vrućim filom slagala. Naravno, keks sam natapala u mleko, kao što i piše. I, ispalo je odlično, bez čekanja da se fil ohladi.
Jaja (cela) i šećer staviti da se kuvaju na pari. (Ja to radim u loncu za mleko, sa duplim dnom, nema pečenja, šurenja i sl.). Neprestano mešati žicom. Kad počne da se zgušnjava, a to će biti čim para počne da šišti iz ventila, smesa će biti gusta i skuvana za 5 – 7 minuta. Dodati čokoladu izlomljenu što sitnije, skloniti sa vatre i mešati dok se čokolada ne istopi. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Mikserom dobro umutiti margarin i maslac, pa dodati čokoladnu masu.
Ugrejati malo mleka, pa umakati kekse i slagati na tacnu. Premazati filom i slagati sve dok ima materijala. Ukrasiti po želji, glazurom, šlagom, čokoladnim ili šećernim mrvicama i sl. Ja sam rendala euroblok, jer ima lepe braon- bele pruge…
U šarenom društvu...
I opet...
Dopuna recepta: sinoć sam tortu pravila malo drugačije, jer su julske vrućine već počele, fil sam skuvala na pari, po receptu, dodala čokoladu, promešala da se kockice istope i sklonila sa ringle. Nakon 10 minuta, u još prilično topao fil, ubacila sam puter, uključila mikser i dobro izmešala da se sve lepo sjedini, i tako vrućim filom slagala. Naravno, keks sam natapala u mleko, kao što i piše. I, ispalo je odlično, bez čekanja da se fil ohladi.
Nema komentara:
Objavi komentar