četvrtak, 1. studenoga 2018.

Teleće pečenje u kućnoj varijanti



Sastojci
1/2 - 1kg teletine za pečenje
1/2 čaše suhog bijelog vina
200-250 ml juhe (mesne ili od povrća)
krumpir (kol. po želji)
1-2 mrkve
1 glavica crvenog luka (po želji i koji češanj češnjaka)
2 grančice ružmarina
sol, papar, Vegeta
maslinovo ulje
Priprema
1. Pripremite meso: posolite, popaprite i povegetite sa svih strana. Uvežite čvrsto kuhinjskom špagom (na taj način će meso biti kompaktnije, sočnije unutra i lakše će se rezati).
2. Očistite mrkvu i narežite na štapiće ili kolutiće, ogulite krumpir, manje ostavite cijele, srednje veličine narežite na pola, a one velike na 4 dijela, pa ih malo posolite i povegetite. Očistite luk i prerežite na pola. Grančice ružmarina operite i osušite kuhinjskim papirom.
3. U dubokoj posudi (u kojoj ćete peći meso) zagrijte 2-3 žlice ulja (ili koliko je potrebno da se pokrije dno posude).
4. Popržite meso sa svih strana da se stvori lijepa korica.
5. Ulijte vino i pustite da ispari (ako imate plinski štednjak smanjite vatru na minimum prije nego ulijete vino, pa onda opet pojačajte na najjače, ako imate električni štednjak sklonite na trenutak s vatre, pa nakon što ste ulili vino vratite na kolo).
6. Rasporedite krumpir, mrkvu, luk i ružmarin oko mesa, zalijte juhom, pokrijte i stavite u pećnicu (koju ste već ranije uključili na 200°C da bude topla).
7. Nakon 1/2 sata smanjite temperaturu na 180°C i pecite još otprilike 1/2 sata (ovisi o količini mesa) ili dok meso nije pečeno.
8. Nakon što ste isključili pećnicu ostavite posudu s mesom unutra još 30-45 minuta.
9. Nakon toga meso izvadite, odstranite špagu i narežite na tanke kriške.
10. Izvadite krumpir i mrkvu, složite oko mesa. Sav sok (umak) od pečenja procijedite da odstranite luk i ružmarin) pa time zalijte meso.

Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar