biskvit
5 jaja
150g šećera
50 ml ulja
70 ml mlijeka
130g brašna glatkog
5 kašika kakaa
1 prašak za pecivo
Krema 1
500 ml vrhnja za šlag
400g čokolade za kuhanje
Krema 2
200ml vrhnja za šlag
250g bijele čokolade
i još
5 kašika džema od borovnica
ukrasi po želji
Priprema
1.
Prvo počinjemo sa pripremom kreme ,veoma je lahko.U šerpicu izlijemo vrhnje za šlag i uključimo ringlu na srednju temp(moja ide do 9 ,a ja radim na 5),izlomimo čokoladu za kuhanje i lagano mješajući čekamo da se istopi.Važno je da vrhnje ne kuha.Skinemo sa ringle i energično mješajući ujednačimo kremu.Ako je rijetka nema veze brzo će se stisnuti u finu gustu kremu.Isto to uradimo i sa vrhnjem i bijelom čokoladom.Ostavimo kreme da se ohlade.
2.
Počinjemo sa pravljenjem biskvita tako da prvo upalimo rernu na 180 stepeni.Jaja mutimo sa šećerom toliko dugo dok ne pobijele i ne povećaju volumen.Dodamo ulje , mlijeko i suhe sastojke.Promiješamo žicom za mućenje i pečemo u okruglom kalupu za torte br28 .Ja sam na dno kalupa stavila papir za pečenje ,a rub sam namazala samo sa uljem.Biskvit pečemo 30 minuta na 180 stepeni.
3.
Pošto je biskvit pečen izvadimo ga iz rerne i ostavimo da se ohladi.Ohlađen prerežemo da dobijemo dvije kore.
4.
Sada ide filovanje.Prvu koru stavimo na tacnu za serviranje i premažemo je sa pola bijele kreme.Nema veze ako nije dobro gusta.Na bijelu kremu namažemo dvije trećine crne kreme.Ona treba da je fino gusta.Unutrašnju stranu druge kore premažemo džemom od borovnica(ja pravim sebi svake godine taj džem tako da je to samo voće)i tu stranu poklopimo na crni fil na torti.Tortu sa strane ukrasimo preostalim crnim filom ,a bijelu kremu malo izradimo mikserom i njome namažemo po vrhu.Dalje ukrašavanje je po vašem ukusu.
Posluživanje
Tortu je najbolje prije služenja držati na sobnoj temp nekih desetak minuta.
5 jaja
150g šećera
50 ml ulja
70 ml mlijeka
130g brašna glatkog
5 kašika kakaa
1 prašak za pecivo
Krema 1
500 ml vrhnja za šlag
400g čokolade za kuhanje
Krema 2
200ml vrhnja za šlag
250g bijele čokolade
i još
5 kašika džema od borovnica
ukrasi po želji
Priprema
1.
Prvo počinjemo sa pripremom kreme ,veoma je lahko.U šerpicu izlijemo vrhnje za šlag i uključimo ringlu na srednju temp(moja ide do 9 ,a ja radim na 5),izlomimo čokoladu za kuhanje i lagano mješajući čekamo da se istopi.Važno je da vrhnje ne kuha.Skinemo sa ringle i energično mješajući ujednačimo kremu.Ako je rijetka nema veze brzo će se stisnuti u finu gustu kremu.Isto to uradimo i sa vrhnjem i bijelom čokoladom.Ostavimo kreme da se ohlade.
2.
Počinjemo sa pravljenjem biskvita tako da prvo upalimo rernu na 180 stepeni.Jaja mutimo sa šećerom toliko dugo dok ne pobijele i ne povećaju volumen.Dodamo ulje , mlijeko i suhe sastojke.Promiješamo žicom za mućenje i pečemo u okruglom kalupu za torte br28 .Ja sam na dno kalupa stavila papir za pečenje ,a rub sam namazala samo sa uljem.Biskvit pečemo 30 minuta na 180 stepeni.
3.
Pošto je biskvit pečen izvadimo ga iz rerne i ostavimo da se ohladi.Ohlađen prerežemo da dobijemo dvije kore.
4.
Sada ide filovanje.Prvu koru stavimo na tacnu za serviranje i premažemo je sa pola bijele kreme.Nema veze ako nije dobro gusta.Na bijelu kremu namažemo dvije trećine crne kreme.Ona treba da je fino gusta.Unutrašnju stranu druge kore premažemo džemom od borovnica(ja pravim sebi svake godine taj džem tako da je to samo voće)i tu stranu poklopimo na crni fil na torti.Tortu sa strane ukrasimo preostalim crnim filom ,a bijelu kremu malo izradimo mikserom i njome namažemo po vrhu.Dalje ukrašavanje je po vašem ukusu.
Posluživanje
Tortu je najbolje prije služenja držati na sobnoj temp nekih desetak minuta.
Izvor:coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar