četvrtak, 7. prosinca 2017.

Medenjak kocke



SASTOJCI
Biskvit
4 cijela jaja
8 kašika šećera
1 dl ulja
1 dl mlijeka
1 kašičica praška za pecivo dolcella
pola kašičice soda bikarbone
1 paketić mix mješavina začina za medenjake
2 šolje brašna (šolja od 2 dl do vrha puna)
nekoliko kašika hladnog mlijeka
Krema
2 vrećice pudinga od vanilije Dolcella
6 kašika šećera
8 dl mlijeka
1 cijeli margarin (250 gr)
2 velike kašike meda ( sa brežuljkom) 🙂
Dekoracija
150 gr čokolade
3 kašike ulja
3 kašike mlijeka
PRIPREMA
Prvo skuhati puding skoro pa prema uputi sa vrećice, s tim što za dva pudinga upotrijebimo 8 dl. mlijeka umjesto 1 l. poklopiti i pustiti da se hladi.
Umutiti prvo bjelanca pjenasto. Ne mora biti čvrst šaum. Dodati šećer i opet mutiti kratko da se spoji. Žumanca dodati sva odjednom i mutiti dok ne postane sve pjenasto.
Umiješati mlijeko i ulje muteći mikserom na srednjoj brzini.
Brašno pomiješati sa sodom, praškom za pecivo i mix-om za medenjake.
Postepeno dodavati u umućkanu smjesu i miješati mikserom na srednjoj brzini dok se sve ne spoji u fino tijesto kremasta izgleda.
Izliti u pleh pokriven pek papirom i peći u već zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20-30 minuta. Vrijeme pečenja je zavisno od pećnice pa treba provjeriti.
Margarin razmekšan na sobnoj temperaturi pjenasto umutiti sa medom. Spojiti sa ohlađenim pudingom.
Hladan biskvit malo poprskati mlijekom neka je sočniji. Premazati ga kremom i dekorirati otopljenom čokoladom prema vlastitoj želji.
POSLUZIVANJE
Kolač rezati na kocke kad je potpuno hladan što ja redovito ne činim 😀 pa su kocke i ovaj put ispale neuredne, ali morala sam brzo probati, tako je mirisalo :)))) Recept sam napisala doslovce onako kako sam radila, ali preporučujem smanjiti količinu šećera u kremi, jer med dosta zasladi kolač. Pečen biskvit je tvrd i suh, pravi medenjak, no ja sam željela sočan kolač pa sam upotrijebila mlijeko za preliv. Ostavljam vam na volju 😉
Izvor:http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar