Kolač koji je u mom kraju neizostavan na slavama. Ja ga nisam nešto volela dok sam bila mala, a danas su mi ovakvi, starinski kolači najdraži!
SASTOJCI
250 gr masti (može i malsac ili margarin)
200 gr šećera
6 kom belanaca
250 gr mlevenih oraha
250 gr masti (može i malsac ili margarin)
200 gr šećera
6 kom belanaca
250 gr mlevenih oraha
250 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
2 kesice vanil šećera
Preliv
6 kom žumanaca
12 kašika prah šećera
2 kesice vanil šećera
1 kesica praška za pecivo
2 kesice vanil šećera
Preliv
6 kom žumanaca
12 kašika prah šećera
2 kesice vanil šećera
PRIPREMA
Penasto umutiti mast (margarin ili maslac) sa šećerom. Posebno umutiti belanca u čvrst sneg. Pa ih lagano, nabolje kašikom sjediniti sa umućenom mašću. Brašno, orahe i prašak za pecivo izmešati, pa lagano dodati u umućenu masu.
Penasto umutiti mast (margarin ili maslac) sa šećerom. Posebno umutiti belanca u čvrst sneg. Pa ih lagano, nabolje kašikom sjediniti sa umućenom mašću. Brašno, orahe i prašak za pecivo izmešati, pa lagano dodati u umućenu masu.
Dobijenu masu razliti u pleh koji je podmazan i posut brašnom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok lagano ne porumeni od gore.
Pleh u kome sam pekla je dimenzija 38×22 cm.
Žumanca, prah šećer i vanil šećer penasto umutiti. Preliti preko pečenog kolača dok je još uvek vreo. Pa vratiti u toplu rernu još otprilike 3-4 min. Isključiti rernu i ostaviti da se kolač tako ohladi u rerni.
Ohlađen kolač iseći na štangle.
Pleh u kome sam pekla je dimenzija 38×22 cm.
Žumanca, prah šećer i vanil šećer penasto umutiti. Preliti preko pečenog kolača dok je još uvek vreo. Pa vratiti u toplu rernu još otprilike 3-4 min. Isključiti rernu i ostaviti da se kolač tako ohladi u rerni.
Ohlađen kolač iseći na štangle.
Izvor:http://www.coolinarika.com/
Nema komentara:
Objavi komentar