petak, 1. prosinca 2017.

SLASNI NUTTELA HLJEB



Sastojci
2 1/2 šolje brašna
1/2 čajne kašikice kvasca/germe
jedna šolja vode
čajna kašikica soli
čajna kašikica šećera
nutella
malo kukuruznog brašna
jedno jaje
Način pripreme (ispod imate video kako da sve uradite):
Rastvorite kvasac u četvrt šolje vode i ostavite da stoji 10 minuta.
U večoj posudi izmješajte brašno, so i šećer i dodajte rastvoren kvasac.
Ako koristite mikser za mješanje koristite manju brzinu i mješajte oko 7 minuta.
Drugu posudu premažite tankim slojem ulja i prebacite u nju već pripremljeno tijesto.
Pokrijte celofanom ili najlonom i ostavite na toplom mjestu da tijesto nadođe (obično oko jednog sata ili dok se ne udvostrući)
Podijelite tijesto na dva komada i razvucite ih oklagijom u krugove (kao za deblju picu).
Razmažite Nutelu po prvom tijestu. Ostavite par centimetara oko ruba nenamazano.
Ako je Nutela pretvrda zagrijte je malo u mikrovalnoj pećnici ili u loncu sa toplom vodom.
Kad je Nutela razmazana po prvom tijestu, stavite drugo tijesto na vrh.
Odrežite krajeve ako ima viška.
Dno tepsije možete prekriti papirom za pečenje ili malo nauljiti.
U oba slučaja pospite malo kukuruznog brašna po dnu.
U sredinu tijesta možete postaviti izrezan krug od kartona (pogledaj video) ili običnu šolju.
Ovo vam služi kao šablon i granica do koje ćete oštrim nožem sijeći tijesto prema sredini.
Budite sigurni da imate paran broj kriški inaće krajnji vizuelni efekat neće biti potpun.
Isjećeno tijesto zavrnite prema vani dva puta.
Kad je ovo završeno ostavite pripremljeno tijesto sa nutelom da stoji oko 20 minuta na suhom i toplom mjestu prekriveno celofanom ili najlonom.
Zagrijte rernu na 175 do 180°C
Prije nego stavite Nutela hljeb da se peće, premažite ga ovlas ulupanim jajetom.
Pecite ga na ovoj temparaturi oko 20 minuta.
Povečajte temperaturu na 220°C i pecite jos 5 minuta ili dok hljeb sa nutelom ne dobije zlatno smeđu boju.
Ostavite malo da se ohladi prije serviranja.
izvor: recepti.mayraschoice.com

Nema komentara:

Objavi komentar