utorak, 26. lipnja 2018.

RASHLADE TIJELO I ČISTE OD TOKSINA: Recepte za tri napitka zapišite odmah



Da li je greška ako po vrućinama pijete hladne napitke, svi se uglavnom vodimo tim, da kad nam je toplo popijemo hladan sok ili hladnu vodu.
Kada su vani sparine zbog kojih ne možete ni normalno disati,opet je bolje piti vodu, nego sok.
Ali ipak, trebali biste pripaziti koliko leda stavljate jer znanstvenici upozoravaju da hladna voda zapravo usporava hidrataciju organizma te da je po vrućinama najbolje piti vodu odnosno napitke sobne temperature jer njih organizam brže apsorbira.
Ukoliko pijete ledeno hladna pića odmah nakon obroka, postoji velika mogućnost da se prehladite, čak i dok je vani vruće.
Kad steknete naviku ispijanja vode sobne temperature, primijetit ćete ogromno poboljšanje probave i bolje ćete se osjećati tokom i nakon obroka.
Ispijanje toplog čaja po vrućini od 30 stepeni također ima svoje prednosti jer će topli napitak potaknuti znojenje i tako vas rashladiti, ali postoji caka: topli napitak rashladit će vas jedino kada vani nema vlage, odnosno kada je zrak suh.
Efekt će biti još bolji ako nosite odjeću koja ne zadržava vlagu, odnosno koja omogućava isparavanje znoja.
Znojenje je važno jer štiti organizam od pregrijavanja i reguliše toplinu. U određenim situacijama može biti i teret.
Ovdje su recepti za tri napitka koji će vas rashladiti momentalno.
1. Napitak od jogurta i vode
Kombinacija vode i jogurta poznata je pod imenom lasi i tradicionalno je piće Indije, zahvaljujući probiotičkim bakterijama voljet će ga svaki probavni sistem, a uz nekoliko sočnih komadića voća i svako tijelo željno osvježenja.
Sastojci i priprema:
– 2 dcl jogurta
– 2 dcl vode
-1 kašičica meda ili javorovog sirupa
– pola šolje nasjeckane dinje
– pola šolje borovnica ili ribizla
Sve sastojke ubacite u blender i miješajte dok smjesa ne postane kremasta. Napitak stavite u hladnjak i kada god vas obuzme val vrućine popijte nekoliko gutljaja.
2. Voda sa krastavcima i mentom
Vodeći borac među povrćem protiv vrućina je krastavac, a zeleni duguljasti plod obiluje vodom koja osim što rashlađuje u tijelu djeluje poput virtualne metle koja ispred sebe čisti toksine. Osim što je prijatnog ukusa, listići mente aromatizovat će običnu vodu i ispustiti svojstva hlađenja kojima umiruju sve što u tijelu u neravnoteži.
Sastojci i priprema:
– 1 l hladne vode
– 1 svježi krastavac
– nekoliko listića svježe mente
Krastavac isijecite na kolutiće i ukoliko je domaći obavezno ostavite koru, dodajte ga u vodu kao i nasjeckane listiće mente. Stavite dvije do tri kriške krastavca i narezanu mentu u čašu vode. Ohladite u frižideru.
3. Napitak od đumbira
Iako začinski element ljekovitog đumbira, pikantna ljutkasta aroma nikako ne zvuči poželjnim na visokim temperaturama njegovo je djelovanje upravo suprotno. Naime, đumbir pomaže u regulisanju tjelesne temperature tijela.
Sastojci i priprema:
– 1 l mineralne vode
– svježi sok limete
– 30 g narendanog đumbira
– 1/3 šolje nasjeckane mente
– 1 kašičica meda
Sve sastojke stavite u blender i izmiješajte, ukoliko vam komadići povrća smetaju po želji napitak procijedite. Stavite ga u hladnjak na hlađenje i konzumirajte kada osjetite žeđ.
Uživajte!
(ljepotazdravlje.site)

Nema komentara:

Objavi komentar