subota, 25. studenoga 2017.

Antioksidansi – prirodni zaštitnici vašeg organizma



Antioksidansi su izuzetno važni za čovjekovo zdravlje i zato ih treba unositi u organizam što češće i što više.
Mogu spriječiti oksidativnu štetu u tijelu, a mogu usporiti i razvoj velikog broja bolesti.
Antioksidansi razgrađuju slobodne radikale i čiste vaše tijelo.
Najveći broj prirodnih antioksidansa nalazi se u hrani, odnosno u svježem voću i povrću.
Stanice uz pomoć kisika proizvode slobodne radikale koji oštećuju zdrave stanice.
Slobodni radikali oštećuju membranu stanice, a sve to uzrokuje velik broj zdravstvenih tegoba i prijevremeno staranje organizma.
Slobodni radikali nastaju pod utjecajem raznih faktora, a svima je zajedničko oslobađanje energije kojom dolazi do pucanja veza unutar molekula.
Zato su pod najvećim rizikom osobe koje se bave sportom, jer se tada oslobađa velika količina energije.
Proizvodnju slobodnih radikala uzrokuju i smog, toksini, pesticidi i štetne UV zrake.
Zbog toga je od velike važnosti unositi prirodne antioksidanse iz hrane.
Antioksidansi preveniraju mnoge bolesti
Antioksidansi popravljaju štetu koju su nanijeli slobodni radikali, a djeluju i preventivno sprečavajući prolaz do stanica.
Dosadašnja brojna znanstvena istraživanja govore o tome da prirodni antioksidansi sprečavaju ili pomažu kod:
bolesti srca
krvnih žila
dijabetesa
artritisa
Alzheimerove bolesti
liječenja raka
Antioksidansi se nalaze u velikom broju namirnica, a dio su vitamina, minerala i hranjivih tvari.
Kako biste u organizam unijeli potrebne i važne antioksidanse, prehranu trebate obogatiti svježim voćem i povrćem te dodacima prehrani u obliku antioksidansa.
Sve u cilju toga da se tijelo može uspješno boriti protiv slobodnih radikala.
Ako je prehrana bogata antioksidansima, tijelo će se uspješno boriti i s mnogim bolestima.
U prirodne antioksidanse ubrajaju se:
vitamini A, E i C
minerali cink i selen
koenzim Q10
kojična kiselina
lipoična kiselina
ginko biloba
polifenoli
L-cistein
L-karnitin
karotenoidi (likopen, beta-karoten, astaksantin, lutein)
glutation
silymarin
allium sativum
pycnogenol
melatonin
Namirnice posebno bogate antioksidansima
Aronija
U zadnjih par godina, aronija je postigla veliku popularnost.
Mnogi je nazivaju najzdravijom biljkom na svijetu.
Prema svim mjerilima, ova grmolika biljka, najbogatija je antioksidansima.
Poznata je po tome što se koristila nakon katastrofe u Černobilu kako bi pomogla ljudima očistiti tijelo od štetnog utjecaja zračenja.
Njezina ljekovitost je ogromna.
Bogata je vitaminima i mineralima, a osim što vam može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, razine šećera u krvi i lošeg kolesterola, ova biljka djeluje preventivno kod raka i ubija stanice raka.
Štiti tijelo od štetnog sunčevog zračenja i opasnog melanoma.
Borovnice
Borovnice su nakon aronije najbogatije antioksidansima.
Iako su one šumske ukusnije i mirišljavije, bogatstvo antioksidansima naći ćete i u borovnicama iz uzgoja.
Možete ih jesti same, kao voćni međuobrok, u sklopu voćne salate ili popularnih smoothieja.
.
Grah
Grah je namirnica s velikim brojem antioksidansa.
Postoje mladi i suhi grah, a razlika je u tome što se suhi grah duže kuha i možete ga nabaviti tijekom cijele godine.
Mladi grah dostupan je samo nekoliko mjeseci u godini.
Oba su jako zdrava, a osim velikog broja antioksidansa, grah je bogat i proteinima te je idealna zamjena za meso.
Ako imate povišen šećer, jedite što više graha jer on održava šećer u normalnim granicama.
Preporučuje se jesti barem tri puta tjedno.
Brusnica
Brusnica liječi sve bolesti, a najpoznatija je kao saveznik za ubijanje Escherichije coli.
Djeluje protuupalno i antibakterijski, a njezin sok osvježit će vas i dati vam energiju zbog bogatstva vitaminom C.
Brusnica djeluje preventivno kod bolesti srca i krvnih žila te štiti tijelo od raka.
Za njezinu ljekovitost zaslužni su bioflavonoidi.
Šljiva
Šljiva je svima poznata voćka koja najčešće podsjeća na bakin pekmez i knedle.
No, šljiva nije samo to.
Ona je bogata antioksidansima koji pomažu kod srčanih oboljenja, podižu koncentraciju, jačaju imunitet, reguliraju kolesterol te su zaslužni za zdravu probavu.
Ističe se velikom količinom vitamina C.
Namirnice bogate važnim antioksidansima još su:
maslinovo ulje
crno grožđe
špinat
brokula
lubenica
đumbir
suncokret
bademi
lješnjak
orasi
mrkva
Što više ovih namirnica konzumirate, to ćete biti zdraviji.
(savrsenirecepti.club)

Nema komentara:

Objavi komentar