srijeda, 6. veljače 2019.

Posno predjelo – zalogajčići sa lososom



Sastojci
Tijesto za rolatiće – šolja je od 2 dl
3 šolje prosijanog bijelog pšeničnog brašna
1 šolja kukuruznog brašna (projinog, dakle krupnije mljevenog)
so, mrvica šećera
suvi kvasac
1/3 šolje maslinovog ulja
2/3 šolje otopljenog biljnog margarina
začini: dobar prstohvat suvog vlašca
isto toliko bijelog luka u granulama
tople vode da zamijesite srednje meko tijesto
Nadjev za pet rolatića
400 g dimljenog filetiranog lososa
5-6 čenova bijelog luka
prstohvat ruzmarina
malo maslinovog ulja
Priprema
1.
Pomiješajte sve suve sastojke za tijesto. Dodajte ulje i istopljeni i prohlađeni margarin, pa polako dodajući toplu vodu, zamijesite srednje mekano tijesto. Ukoliko vam je premekano, dodajte malo bijelog brašna, dok ne regulišete mekoću tijesta. Ostavite ga da odstoji dok se ne udvostruči.
2.
Nadošlo tijesto jednom premijesite i ostavite na radnoj površini da opet malo nadođe. Podijelite ga na pet jednakih dijelova. Svaki dio razvucite u duguljastu elipsu i rasporedite nadjev.
3.

Nadjev se priprema jednostavno: filetiće lososa iscjepkajte na što sitnije komadiće, pomiješajte sa sitno sjeckanim bijelim lukom, začinite ruzmarinom i dodajte maslinovo ulje da “veže” smjesu.
4.
Urolajte i opet ostavite 7-8 minuta da odmori. Sijecite na parčad dužine oko 1, 5 cm, poređajte u pleh, na svako parčence kapnite pomalo maslinovog ulja, pospite susamom ako volite i dok se rerna grije ostavite na toplom.
5.
Treba ih peći na oko 180 stepeni, negdje oko pola sata, da ne potamne.
Posluživanje
Aromatični i veoma ukusni zalogajčići bili su veoma efektni i primijećeni na našem slavskom stolu.
IZVOR:coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar