utorak, 21. veljače 2017.

ČOKOLADNA DULCE DE LECHE TORTA



SASTOJCI:
Biskvit
130 g kakao praha
300 g glatkog brašna
450 g šećera
2 žličice sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
4 manja jaja
250 ml mlaćenice (ili mlijeko s 1 žlicom limunovog soka)
250 ml tople vode
5 žlica ulja
1 žlica vanilije
Čokoladna krema
350 ml mlijeka
100 g šećera
2 žumanjka
35 g škrobnog brašna
1 žličica ekstrakta vanilije
200 g tamne čokolade
300 ml vrhnja za šlag
Dulce de leche krema
500 ml mlijeka
200 g šećera
1 žlica ekstrakta vanilije
20 g maslaca
50 ml vode
1 vrećica želatine u prahu
300 ml vrhnja za šlag
Kuglice
ostatak biskvita od torte
150 g crne čokolade
ribana korica jedne naranče
150 ml vrhnja za šlag
kakao za valjanje
Biskvit
Ugrijte pećnicu na 170°C. Kalup za tortu promjera 18cm namastite pa dno obložite papirom za pečenje. Namastite i papir za pečenje.
U velikoj posudi pomiješajte kakao, brašno. Dodajte šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Pomoću ručnog miksera na najmanjoj brzini ili pjenjačom u suhe sastojke redom umiješajte jaja, mlaćenicu, vodu, ulje i vaniliju. Zatim miksajte još 2 minute da se sve dobro sjedini.
Smjesu podijelite na 2 dijela – jedan neka bude 1/3, a drugi 2/3 smjese. Svaki posebno pecite u pripremljenom kalupu. Na polovici pečenja rotirajte kalupe kako bi se biskviti ravnomjerno ispekli.
Manji biskvit pecite oko 30 min, a veći oko 40 minuta. Ako koristite veći kalup smanjite vrijeme pečenja! Nemojte ga prepeći jer će postati suh i mrvičast (testirajte čačkalicom).
Pečene biskvite ohladite na sobnu temperaturu, zamotajte u prozirnu foliju i odložite u hladnjak do slaganja torte.
Ohlađenim biskvitima najprije poravnajte vrhove (narasti će u sredini za vrijeme pečenja). Zatim manji biskvit prerežite na dva, a veći na tri jednaka dijela.
Čokoladna krema
Mlijeko zavrijte u dubokoj posudi sa vanilijom.
Žumanjke, šećer i škrobno brašno dobro pomiješajte pa u to ulijte polovicu kipućeg mlijeka, stalno miješajući pjenjačom kako se žumanjce ne bi skuhali od vrućine. Zatim sve to zajedno vratite u ostatak mlijeka u zdjeli i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok ne postignete gustoću hladnog pudinga.
Skinite s vatre pa dodajte sitno sjeckanu čokoladu i sve dobro promiješajte dok se čoolada ne otopi. Pokrijte odmah s prozirnom folijom tako da folija dodiruje kremu i ohladite.
Hladnu kremu izmiksajte da ne bude grudica. Vrhnje za šlag zasebno izmiksajte (možete dodati i 1 šlag fix) pa dodajte u čokoladnu kremu i sve još jednom zajedno izmiksajte dok se ne ujedini. Ohladite još malo prije korištenja.
Dulce de leche
Mlijeko stavite u duboku zdjelu sa šećerom, vanilijom, vodom i maslacem. Kuhajte dok ne zavrije a zatim malo smanjite vatru i kuhajte još oko 2,5 sata uz povremeno miješanje. Mlijeko će se reducirati i postati gusto i karamelasto te promijeniti boju u svjetlo smeđu. Pred kraj kuhanja miješajte češće kako vam ne bi karame zagorio. Gotov je kada malu količinu izvadite na hladni tanjurić i karamel se brzo stisne.
Skinite s vatre i ostavite da odstoji 10 min. U međuvremenu želatinu stavite u zdjelicu, prelijte s 2 žlice hladne vode i pustite da nabubri. Nabubrenu želatinu umiješajte u karamel i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Vrhnje za šlag izmiksajte. Karamel ako treba također izmiksajte pa unutra dodajte tučeno vrhnje i sve još jednom zajedno izmiksajte.
Slaganje
Na tanjur stavte prvu koru i premažite je s otprilike 1/4 čokoladne kreme. Zatim ide drugi biskvit i 1/2 dulce de leche kreme. Pa još jednom tako. Na vrh stavite biskvit koji je bio donji kod pečenja, tako da mu je ta ravna površina prema gore. Cijelu tortu stavite malo u hladnjak da se stisne.
Zatim tortu premažite tanki slojem čokoladne kreme da biste obuzdali mrvice. Opet hlađenje pa premazivanje deljim slojem čokolade kreme i ukrašavanje po želji.
Ako ukrasavate kao ja kakaom, posipajte ga tek kad se čokoladna krema skroz stisne jer će vam se inače smočiti.
Kuglice
Vrhnje za šlag pomiješano s koricom naranče zagrijte do vrenja pa prelijte preko nasjeckane čokolade i miješajte dok se sve ne otopi. Biskvit koji vam je ostao nakon ravnanja vrhova usitnite u multipraktiku ili razmrvite rukama pa pomiješajte s ganacheom (tj čokoladnom kremom). Sve zajedno stavite u hladnjak i kad se dobro stisne oblikujte kuglice. Opet hlađenje pa kad se stisnu uvaljati u kakao prah. Umjesto u kakao možete u čokoladne ili šarene mrvice, lješnjake, šećer u prahu ili možete umočiti u otopljenu čokoladu.
Napomena
Ukoliko nemate crnu čokoladu nego radite s onom za kuhanje ili mliječnom i ukoliko slažete tortu na kat ili prekrivate fondantom, čokoladnoj kremi dodajte i jednan paketić želatine u prahu. Znači, nakon što žuta krema bude kuhana, skinite ju s vatre i u nju umijeajte želatinu koja je prethodno nabubrila u 2 žlice vode. Dobro promiješajte pa tek onda dodajte čokoladu. Dalje sve isto.
Što se dulcea tiče: Ako ga ne koristite odmah već za par dana, vrućeg usipajte u sterilnu staklenku, poklopite i držite u hladnjaku. Može stajati oko mjesec dana, kažu. Ma kome bi toliko izdržao?
Za kuglice: Količine čokolade i vrhnja mogu varirati ovisno o tome koliko biskvita vam ostane tj. moliko vam se ravnomjerno digne kod pečenja.
Količne: Za tortu od 26 ili 28 cm (u 3 sloja) napravite 50 % više biskvita, jednako dulce kreme i čokoladnu od 500 ml mlijeka i 3 žumanjka. Znači imat ćete 1 red čoko, 1 red dulce i dovoljno čoko kreme za premazati okolo. Možda vam i ostane čoko kreme…
Izvor: likechocolate.net

Nema komentara:

Objavi komentar