srijeda, 8. veljače 2017.

TORTILJE SA KVASCEM



SASTOJCI
za 20 tortilja /1 solja – 200ml
1 kocka (40g) svezeg kvasca
1/2 solje mleka
1 kasicica secera
3 solje glatkog brasna
2 solje ostrog brasna
1,5 kasicica soli
1 solja maslinovog ulja
1,5 solja kipuce vode
PRIRPEMA
Prvo potopimo kvasac u toplom mleku sa kasicicom secera.
Odmeriti brasno, ulje, so, i staviti odmerenu vodu da prokuljca.
Kad se kvasac aktivirao, dodati ga u brasno i za njim i kipucu vodu (vode nemojte odmah sipati sve, nego prvo 2/3 od ukupne mase, a ostatak po potrebi). Ovo u zavisnosti od toga koliko ste punili solje sa brasnom, jer mere (u soljama) nikad nisu skroz precizne, a ni brasno nije uvek isto.
Testo je prvo jako toplo pa ga prvo mesamo varjacom, a polako, kako se hladi, pocinjemo i rukom.
Kad smo ga malo umesali izvadimo testo na radnu povrsinu i jos ga malo mesimo.
Ne treba da bude previse tvrdo (recimo malo mekse nego za kiflice), ako je tvrdje onda dodati jos malo vrele vode. Jako se brzo i lako mesi jer je dosta masno od ulja i iz tog razloga se ne lepi ni za ruke ni za plocu.
Vratiti ga u posudu u kome smo ga zamesili, pokriti krpom i ostaviti pola sata da naraste.
Kad je naraslo, ponovo ga malo promesimo i podelimo na 2 dela. Jedan ostavimo u posudi a drugi podelimo na 10 kom. Pripremimo malu posudicu u kojoj cemo sipati opet mesavinu ostrog i mekog brasna. Uzmemo jedan od deset komada, medju dlanovima pravimo kuglicu, uvaljamo u brasno i oklagijom rastanjimo kao palacinku. Ako je potrebno, dok razvijamo posuti sa jos malo brasna i sa jedne i druge strane. Sto je kuglica pravilnija, lakse je napraviti okruglu tortilju.
Pecemo na teflonskom tiganju, nije potrebno podmazivanje, vrlo kratko s jedne i vrlo kratko s druge strane. Bolje prvo krenite sa slabijom vatrom, dok se ne uvezbate, ali i kad se uvezbate vatra nikad ne treba biti prejaka, ali ne ni preslaba jer ako se tortilja dugo pece bice tvrda. Kod mene je 7 od 12.
Iz tiganja ih prevrtati u posudu sa poklopcem. Najbolje je na dno staviti kuhinjsku krpu ili jedan kuhinjski papirni ubrus. Drzati poklopljene do filovanja.
Vaditi jednu po jednu i filovati a ostale i dalje drzati poklopljene. Ako se neka tortilja stvrdne, vratiti je na tiganj, kad se ponovo zagreje, omeksace se i onda opet mozete da je fino urolate.
Ako ih ne koristimo odmah, cim se malo ohlade (samo toliko da mogu da ih uzmem rukom), stavljam ih u najlon kesu, zatvorim, pa kad se skroz ohlade – u zamrzivac.
Uvek prvo pravim fil, pa tek posle toga pecem tortilje, da se one ne bi ohladile i strvrdnule dok cekaju.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar