subota, 4. veljače 2017.

VELIKE UKUSNE I MEKANE KIFLE KO IZ PEKARE



Sastojci
1 kg brasna
50 gr svezeg kvasca
100 gr margarina ili putera ( otopite )
50 ml ulja
3 zlice secera
1 zlica soli
250 gr mlake vode
250 gr mlako mleko ( voda za posne kifle )
1 zlica limunovog soka ( sveze cedjena )
1 do 1.5 zlica ulja ( za premazat jufkice )
za premaz ako pravite mrsne kifle:
1 jaje
1 zlicica soli
20 gr otopljena putera
za premaz ako pravite posne kifle:
voda
krupna so za posuti kiflice
20 gr otopljena margarina
Priprema
1.
Nacinite kvas tako sto ce te namrviti kvasac/germu u mlaku tekucinu vodu ili mleko, primesajte jedno do 2 zlice brasna i jednu zlicicu secera. Dobili ste kasicu koju pokrijete. Neka na toplom uzlazi 10 – 15 min.
2.
Prosijte brasno, u sredini nacinite udubljenje, posolite i dodajte ostatak secera, pa dodajte kvas, ostatak mlake tekucine, ulje, sok od limuna i otopljeni puter ( ili margarin ), testo dugo mesite rukama ili mikserom dok nepostane glatko. Pokrijte ga, neka mu se na toplome obujam udvostruci.
3.
Uzaslo testo premesite i podelite na 15 jednakih delova. Ufrkajte jufkice ( loptice ). Jufkice nauljite sa uljem ( trebace vam 1 -1.5 zlica ulja ), prekrijte prozirnom folijom ineka se odmaraju 15 -20 minuta.
4.
Uzmite lopticu u dve ruke pa je malo razvucite u valjak a zatim valjkom/oklagijom razvaljajte tanko u elipsu, svaku elipsu dok motate malo stisnite i razvlacite rukama, dobicete pekarsku kiflu ( prilicno velika kifla ). Redjajte u pleh namazan puterom ( uljem ili margarinom ), ponovite postupak dok neutrosite jufkice. Pleh prekrijte i pustite da kifle stoje 20 minuta na toplom mestu.
5.
Kifle premazite sa umucenim i osoljenim jajetom ( lagano umutite jaje sa 1 zlicicom soli ). Pecite kifle u zagrejanoj pecnici na 245 stepeni nekih 15 minuta ili dok nepoprime prekrasnu boju. Cim izvadite kifle iz pecnice premazite otopljenim puterom ili margarinom.
Posluživanje
Kufle su odlicne i tople i hladne, prazne, sa slatkim ili slanim nadevo, za sendvice, izlet, skolu,poso, putovanje uz pivo ..

http://www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar